Rawi Hage: De Niron peli

Bassam ja George ovat Libanonin Beirutissa kasvavat ystävykset, joiden elämänpolut kuitenkin lähtevät rönsyämään eri suuntiin. Eletään Libanonin sisällissodan aikaa. Maahanjääminen tarkoittaa käytännössä ajautumista taistelijoiden riveihin. Maastamuutto puolestaan edellyttää rahaa, jota nuorukaisilla ei ole. Bassam pyrkii hankkimaan rahaa lähteäkseen, mutta tekee sitä rikollisin keinoin. George työskentelee pokeriautomaattien parissa ja päätyy armeijan leipiin. Vuosia myöhemmin kaverusten elämät ovat kovin erinäköisiä.

Kymmenentuhatta pommia oli halkaissut tuulet, ja äitini oli yhä keittiössä polttamassa pitkiä valkoisia savukkeita.”

Kymmentuhatta pommia oli pudonnut kuin marmorikuulat keittiön lattialle, ja äitini teki edelleen ruokaa. Isäni makasi yhä maan povessa.”

Alkupuolella Hage aloittaa eri lukuja tai kappaleilla lukujen sisällä samoilla sanoilla kymmenistätuhansista pommeista. Valinta on esimerkki Hagen vaikuttavasta, hyvin sodan tuhovoimaa kuvaavasta kielestä.

Kymmenentuhatta pommia oli pudonnut, ja odotin kuoleman kahmaisevan päivittäisen annoksensa raajojen ja veren täyttämästä kulhosta. Kävelin kadulla putoavien pommien keskellä. Kadut olivat tyhjiä. Kävelin pommisuojissa rottalaumojen lailla piileskelevien ihmisten yllä. Ohitin nuorina kuolleiden miesten valokuvia, jotka oli kiinnitetty puisiin sähköpylväisiin, rakennusten ovensuihin ja kehystetty pienten alttarirakennelmien keskelle. Beirut oli kaikkien aikojen rauhallisin sodan runtelema kaupunki.”

Hage kuvaa sodan tuhoisuutta kokonaisille sukupolville. Kaari lapsuuden turvallisista kaduista sodan läpäisemän nuoruuden ja aikuisuuden kohtaloiden välillä on kuvaava ja koskettava.

Rawi Hage: De Niron peli
De Niro’s game
Suom. Einari Aaltonen
2006, Like
269s.
Kansi: Lehtikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s