
Markus Leikolan järkälemäinen romaani lähtee liikkeelle järkälemäisistä teemoista. Sitä on vaikea kuvailla, mutta selvää on, että kyse on ihmiskunnan suurista kohtalonkysymyksistä.
Romaani lähtee liikkeelle Jeesuksesta. Jeesus havahtuu ristillä pohtimaan, josko Jumala onkin erehtynyt ihmistä luodessaan ja jos Jumalan kuvaksi sopisikin ihmistä paremmin ihmistä geneettisesti muistuttava simpanssi. Tällaisista lähtökohdista lähdetään liikkeelle, mutta sen kummemmin juonta on hankala selittää, niin poukkoileva tarina on.
Leikola kommentoi ihmisen ja muun luonnon suhdetta. Esimerkiksi keksiessään antibiootit ihminen jatkuvasti tappaa joka sekunti hyödyllisiä bakteereja. Amerikka ja Eurooppa ovat hukkumassa muovijätteeseen ja muutenkin ihminen on pistänyt sekaisin suhteensa luontoon ja luomakunnan muihin olentoihin. Romaani julkaistiin koronakeväänä, mikä toi oman perspektiivinsä erityisesti Leikolan tapaan käsitellä kulkutauteja.
Leikola namedroppailee ihmiskunnan historian ja nykyisyyden vaikuttavia hahmoja. Jeesus jo mainittiin, lisäksi löytyy hänen simpanssimuotoinen hahmonsa Hesus. Tekstissä seikkailevat myös muun muassa tohtori Mengele, Hitler ja Trump, jihadistit ja Sherlock Holmes. Natsiajalta löytyy muitakin hahmoja.
”’Emme voi sallia sitä’, päätti luonnonpuiston johtokunta yksimielisesti ja ilmoitti poliisille, ettei suostu vastaanottamaan Trumpia. ’Kyseessä on niin villi luontokappale, että meidän sofistikoituneet luonnonpuisto-olomme eivät ilman erityistoimenpiteitä ole sille soveliaita. Suosittelemme jotakin luonnonmukaisempaa ratkaisua’, johtokunta päätti lausuntonsa.”
Leikolan sinne tänne sinkoileva tarina sisältää myös lukuisia viittauksia populaarikulttuurin tunnettuihin tuotteisiin Casablanca-elokuvasta Tarzaniin ja Elvis Presleyhin.
Jeesus-tarinan ohella teoksen lopussa on myös kirjailijan post scriptum, jossa on saman verran lukuja kuin Raamatun uudessa testamentissa. Väkisinkin mieleen hiipii vertaus Raamattuun, mutta Leikolan tapauksessa eräänlaiseen nykyihmiskunnan kohtalonkertomukseen.
Leikola rönsyilee tarinassaan ympäriinsä ja sekoittaa iloisesti erilaisia tyylilajeja, maailmanhistorian todellisia hahmoja ja tapahtumia fiktiivisiin, mahdottoman mielikuvituksellisiin tapahtumiin. Hän sekoittaa teoksessa muun muassa ihmisbiologiaa, politiikkaa ja uskontoa. Kielen rikkaus, tiedon ja sivistyksen runsaus ja tarinan etenemisen arvaamattomuus luovat riemukkaan kokonaisuuden, joka on samaan aikaan hengästyttävä ja pakahduttava.
Markus Leikola: Teidän edestänne annettu
2020, WSOY
1082s.
Kansi: Martti Ruokonen