Jenny Erpenbeck: Kodin ikävä

Vanhan lapsen tarinan eräänlaisena kirjaparina ja samaan aikaan suomennettuna teoksena toimii Erpenbeckin neljäs romaani, Kodin ikävä. Tarinoiden juonet ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Kodin ikävässä keskiössä on Brandenburgissa järven rannalla sijaitseva talo ja sen asukkaat. Talon on rakennuttanut Albert Speerin – natsi-Saksan pääarkkitehdin – työryhmän jäsen, joka on myös itse asunut taloa.

Vuosisadan aikana talossa asuu monentaustaisia ihmisiä juutalaisista kommunisteihin. Erilaisista taustoista tulevat ihmiset näkevät kukin talon omalta kantiltaan. Romaanissa on paljon talon ja erityisesti sen puutarhan sekä ympäröivän luonnon ja maan kuvausta. Puutarhurin ääni kaikuukin tarinan taustalla koko sen tarinan ajan.

Vielä tänäänkin, kun joku puhuu sodasta, hän ajattelee ensin sitä sotaa jota hänen oma kehonsa alkoi käydä häntä vastaan juuri silloin, kun Saksaan putosivat ensimmäiset pommit. Elintarvikkeiden kasvavasta niukkuudesta huolimatta hänen kehonsa muuttui yhtäkkiä täysin järjenvastaisesti lihavaksi, kun taas muut joka olivat ennen olleet lihavia, esimerkiksi hänen siskonsa, muuttuivat kiihtymyksestä ja myöhemmin nälästä ensin hoikiksi, sitten laihoiksi ja lopulta luiseviksi.”

Historiallisesti romaanissa kuljetaan sata vuotta, mutta siinä erottuvat erityisesti sodan aika. Se kytkeytyykin konkreettisen arkkitehtuurin ja puutarhanhoidon kuvauksen siivillä historiallisiin aikakausiin. Se keskittyy niin vahvasti taloon ja sen asukkaisiin, että allegoriat taustalla pauhaaviin historiallisiin myllerryksiin eivät ole aivan tarkkapiirteisiä. Myös seikkaperäiset selostukset esimerkiksi puutarhanhoitoon liittyen välillä tekevät lukemisesta työlästä. Vahvana teemana erottuu kuitenkin kodin merkitys ja – ikävä.

Jenny Erpenbeck: Kodin ikävä
Heimsuchung
Suom. Helen Moster
2011 (2008), Avain
172s.
Kansi: Jussi Jääskeläinen, Kobaia Design

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s