Kim Leine: Kuilu

Tanskalais-norjalaisen Kim Leinen romaanin lähtökohta on suomalaisittain kiinnostava, sillä se kertoo Suomen sisällissodasta vuonna 1918. Tanskalaiset veljekset Kaj ja Ib Gottlieb lähtevät vapaaehtoisina sotimaan Suomeen. Matkallaan he päätyvät sotimaan punaisia vastaan eri puolille Suomea, muun muassa Tampereelle ja Seinäjoelle. He tutustuvat esimerkiksi suomalaiseen Mikko Toivoseen.

Häntä pelottaa, Ib sanoo. Entä sinua? Kaj kysyy. Pelottaako sinua? Pelkään mitä sota meille tekee. Pelkään mitä menetän, mitä saan. Minulla ei ole siitä aavistustakaan. Silti odotan sotaa.”

Sodan jälkeen veljekset päätyvät kiertelemään Eurooppaan. Kaj päätyy toimittajaksi ja Ib lääkäriksi sekä tekemään ajanmukaisia hypnotisointihoitoja. 1920-luvun Tanskassa ja Saksassa meno on suorastaan rietasta.

Vuosien edetessä sodan uhka Euroopassa kasvaa ja pian veljekset joutuvat taas vastatusten sodan ja tällä kertaa natsiaatteen kanssa. Toisen maailmansodan alkaessa veljekset päätyvät vastarintaliikkeeseen. Jälleen he ovat sodan pyörteissä, jonka taistelut yhtä aikaa vetävät heitä puoleensa ja murtavat heitä.

Sota on märkiä sukkia. Se on huonoa unta. Pahaa ruokaa. Se on omaa pahaa hajua. Ja muidenkin. Sota on äänten herättämää pelkoa. Hiljaisuuden herättämää pelkoa. Sota on hämmennystä. Ärsyyntymistä ja ikävää. Sota on ikävystymistä. Enemmän kuin mitään muuta se on ikävystymistä.”

Vankileiri on tehdas. Siellä valmistettava tuote on kuolema. Jätteenä synty ihmisen alennustila. Kuolema ei silti ole pelkkä kuolema, sitä on on niin monenlaista, toivottua kuolemaa ja ei-toivottua kuolemaa. Itsemurha kuuluu ei-toivottuun, ainakin järjestelmän näkökulmasta katsottuna. Vanginvartijoiden, siis myös Kajn, tehtävänä on estää vankeja päättämästä oman kuolemansa hetkeä ja tapaa. Heidän kuolemansa on Suomen valtion omaisuutta.”

Leinen hienosti nimetty romaani kertoo niistä kuiluista, joita sodat ihmisten välille vetävät. Se kertoo myös sodan kiehtovuudesta. Veljeksiä ajaa vapaaehtoisiksi taistelijoiksi jonkinlainen primitiivinen tarve. Sodan raskaus ja sen aiheuttamat muutokset ihmisessä ja ihmisyydessä jäävät kuitenkin päällimmäisiksi näkökulmiksi Leinen romaanista.

Leine kirjoittaa jälleen rikasta, voimakasta kieltä, joka sopii teoksen aiheeseen erinomaisesti. Leine on kiistatta Pohjoismaiden kiinnostavimpia historiallisia romaaneja kirjoittavia nykykirjailijoita.

Kim Leine: Kuilu
Afgrunden
Suom. Katriina Huttunen
2018 (2015), Tammi
727s.
Kansi: Jussi Kaakinen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s