Liza Marklund: Napapiiri

Ruotsalainen Liza Marklund oli pitkään maan suosituimpia dekkaristeja, mutta hävisi vuosiksi dekkarikentältä. Uuden sarjan myötä hän palaa poliisisarjojen pelikentälle. Napapiirissä vuorottelevat kaksi aikatasoa. Menneisyydessä eletään kesää 1980 pohjoisruotsalaisessa pikkukaupungissa, kun yksi teini-ikäisen tyttöporukan jäsenistä, Sofia Hellsten, katoaa. Hän löytyy kuolleena vuosikymmeniä myöhemmin sillan rakenteisiin kätkettynä. Tapausta alkaa tutkija poliisipäällikkö Wiking Stormberg, joka joutuu tutkimusten myötä palaamaan myös omaan menneisyyteensä. Nykyhetkessä kerrotaan myös ystäväporukan tytöistä, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi ja kukin lähteneet omiin suuntiinsa.

Kirjassa paneudutaan paljon tyttöjoukon (johon kuuluvat Sofian lisäksi Carina, Agneta, Birgitte ja Susanne) lukupiiriin, jonka nimi on kirjan nimen mukaisesti Napapiiri. Kirjastossa kokoontuvan kerhon kautta tuodaan esille tyttöjen erilaisia luonteita sekä myös salaisuuksia. Jokaisella lukupiirikerralla kukin viidestä tytöstä esittelee yhden kirjan, joka leivotaan sisään myös Marklundin juonellisiin käänteisiin – ovela kikka. Kirjan luvut on jaoteltu tyttöjen ja heidän valitsemiensa kirjojen perusteella. Kirjoihin lukeutuvat esimerkiksi Vladimir Nabokovin Lolita sekä Mark Twainin Tom Sawyerin seikkailut.

Marklund kuvaa antaumuksella ja onnistuneestikin tyttöjen välistä ystävyyttä ja teini-ikäisten välisiin suhteisiin limittyviä jännitteitä. Vaikka tarina vie myös poliisin, Wikingin, menneisyyteen, jää hänen henkilöhahmonsa silti etäiseksi (tai ehkä sitä vertaa tahtomattakin vuosien aikana tutuksi tulleeseen, Marklundin aiempien dekkarien sankariin, Annika Bengtzoniin). Tarinan loppukäänne on yllättävä, mutta liioiteltu ja epäuskottava, mikä ei sekään tee oikeutta muutoin huolella rakennetulle tarinalle. Marklundin dekkaristinote on kuitenkin vahva ja hänen paluunsa dekkarikentille ilahduttavaa.

Liza Marklund: Napapiiri
Polcirkeln
Suom. Antti Autio
2021, Otava
365s.
Kansi: Vastavalo

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s