Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

Shaker Heights on perin tavallinen, idyllinen amerikkalainen pikkukylä. Tapahtumat käynnistyvät, kun kyläyhteisössä on sattunut jotain ei niin idyllistä: Richardsonin perheen Isabelle (Izzy) -tytär on nimittäin sytyttänyt palamaan perheen kotitalon. Mitä on tapahtunut? Miten tähän on päädytty? Näistä lähtökohdista lähtee liikkeelle Celeste Ng:n kiitelty romaani.

Näihin vastauksien saaminen edellyttää hyppäämistä ajassa taaksepäin. Richardsonin perhe, eli vanhemmat Elena ja Bill Richardson sekä näiden lapset Izzy, Moody, Trip ja Lexie, ovat saaneet vuokralaisiksi valokuvataiteilija Mia Warrenin ja tämän tyttären Pearlin. Mia ja Pearl ovat liikkuvainen parivaljakko ja ovat muuttaneet lyhyen ajan sisään jo moneen kertaan. ”Me pysytään täällä”, Mia lupaa Shaker Heightsissa Pearlille ainaisten muuttojen jälkeen.

Ng kuvaa kiehtovasti Shaker Heightsin rakennetun yhteisön, näennäisen idyllin, joka tietenkin vain odottaa särkymistään. Yhdysvalloissa lienee monia tällaisia suunniteltuja asuinalueita, joissa pihat ovat nättejä ja yhteisön säännöt on kirjattu tarkasti ja niitä on myös syytä noudattaa. Yhteisöstä tulee hieman mieleen Täydelliset naiset -sarjan keinotekoinen kyläyhteisö.

Järjestys ja sen sääntely olivat olleet entisajan shakerien mielestä harmonian avaimet. He olivat säännelleet joka asiaa: mikä oli oikea ylösnousuaika, ikkunaverhojen väri, miesten hiusten pituus ja tapa ristiä kädet rukoillessa (oikean peukalon tuli olla vasemmman päällä). He olivat uskoneet, että jos he suunnittelisivat jokaisen yksityiskohdan, he pystyisivät luomaan maan päälle palan taivasta, pienen turvasataman, johon pääsisivät pakoon muita ihmisiä.”

Richardsonin perheen äiti Elena on erityisen tarkka sääntöjen noudattamisesta, sillä hän on elänyt yhteisössä koko ikänsä. Elena punnitsee itsensä kerran viikossa, laittaa joka aamu saman aamiaisen, juo tasan yhden lasillisen viiniä illallisella.

Mia taas on luonteeltaan varsin erilainen, vapaa taiteilijasielu, jolle nomadielämä ja sinne päin -tekeminen ovat ominaisempia piirteitä. Journalistina työskennelleen Elenan epäilykset Miasta ja tämän taustasta kuitenkin heräävät ja niinpä hän alkaa penkoa vuokralaistensa historiaa, josta tietenkin paljastuu erinäisiä salaisuuksia. Samanaikaisesti Pearl ystävystyy perheen lasten kanssa. Salaisuuksiin sekoittuu myös toinen tarinalinja, jossa selvitetään kadonneen Mirabelle-vauvan kohtaloa.

Ng luotaa romaanissaan monia teemoja vanhemmuudesta eri luokkiin kuuluvien naisten asemaan, nuorten kasvukipuja ja yhteisön sisäisiä ristiriitoja.

Osittain karikatyyrimäiset hahmot alleviivaavat tarinan vastakkainasetteluja. Erityisesti Elena Richardson edustaa järjestystä ja kuria, huoliteltuja kulisseja, Mia Warren puolestaan on rempseä, taiteilijasielu ja inhimillisempi. Liioitellut henkilöhahmot puolustavat sinänsä paikkaansa, että koko romaanin teemana tuntuu olevan vastakkainasettelu kurin ja järjestyksen sekä inhimillisten elementtien välillä. Kaupunkeja voidaan suunnitella millintarkasti, sääntöjä voidaan luoda, mutta ihmiset ovat inhimillisiä olentoja, jotka eivät välttämättä pysy sääntöjen tai asetettujen rajojen sisäpuolella – näin tuntuu Ng romaanillaan viestittävän.

Romaanin kerronta sijoittuu paljolti 1990-luvulle ja sieltä nousee tarinaan kiinnostavia populaarikulttuurin kuriositeetteja, kuten periamerikkalaiset, räävittömät talk show’t Jerry Springer Show ja Ricki Lake Show. Jollain tapaa samaa maailmaa edustaa Ng:n tarinakin: salaisuuksia on ja niitä nostetaan tikun nokkaan, jos niin halutaan.

Ng:n teos on monella tapaa perinteinen amerikkalainen lukuromaani ja tarjoaakin sellaisten ystäville taattua laatua. Itse nautin tarinasta kovasti juuri sen inhimillisestä tavasta etsiä säröjä pintakiillotetuista kulisseista.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #8 (kirja kertoo pienestä kaupungista).

Celest Ng: Tulenarkoja asioita
Little Fires Everywhere
Suom. Sari Karhulahti
2019, Gummerus
384s.
Kansi: Jenni Noponen / Shutterstock

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s