Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli

Egon Heuchler on sirkus Zircco Fantasticon johtaja, jolle sirkus on kaikki kaikessa. Sirkus kiertelee kaupungista toiseen. Vuonna 1940 Berliinissä sirkustirehtööri saa kuitenkin tarjouksen natseilta: ne lupaavat rahoittaa sirkusta, kunhan ohjelma muokataan kansallissosialistien toiveiden mukaiseksi. Heuchler suostuu, mutta joutuu pian huomaamaan, että kaupankäynnillä on varjopuolensa. Kaapattu sirkus päätyy viimeiselle kiertueelleen.

”’Herra Steinwampe on ottanut SS:n valtuuksilla haltuunsa sirkukseni. Hän muuttaa ohjelmiston. Hän johtaa kiertuetta ja sen järjestelyitä.’”

Surumielinen kertomus muistuttaa maailmankirjallisuutta historiallisella ja kiehtovalla tarinallaan. Sirkus tarjoaa tietenkin värikkään henkilökaartin erilaisine esiintyjineen kissanaisesta parrakkaaseen naiseen ja siamilaisiin kaksosiin. Lisäksi tarinassa ovat mukana kansallissosialismin keulakuvat Himmler ja Göbbels.

Sirkusmaailma tempaa mukaansa eläväisesti ja juonikin on kekseliäs. Finlandia-ehdokkaaksikin päätynyt romaani on elokuvamainen. Elstelän maalaileva tyyli on rauhoittavaa ja tarina vahvatunnelmainen.

Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli
2021, WSOY
582s.
Kansi: Martti Ruokonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s