Alexander McCall Smith: Kaikenkirjavaa karjaa

Mma Ramotswe on Alexander McCall Smithin botswanalaisen etsivätoimiston seikkailuista kertovassa tarinassa tällä kertaa päätymässä politiikkaan. Hän päätyy ehdolle kaupunginvaltuustoon, vaikkei se ole missään vaiheessa ollut hänelle varsinainen tavoite. Nyt kuitenkin kaupunkiin ollaan rakentamassa suurta hotellia, eikä rakennushanke miellytä useita kaupunkilaisista, myöskään Mma Ramotswea. Niinpä hänelle ei jää muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä puolustamaan kyläläisten näkemyksiä.

Mma Ramotswe on virkistävä hahmo paikallispolitiikassa. Hänellä on myös pettämätön vaalilupaus: hän ei lupaa mitään, koska myöntää, ettei pysty ihmeisiin. Sen sijaan hän lupaa tehdä parhaansa. Mikäs sen tavallista ihmistä puhuttelevampaa!

Mma Ramotswen keskittyessä politiikkaan, pyrkii Charlie vastaamaan muihin tarpeisiin, joita etsivätoimistolle ilmenee. Eräs vanha herra on joutunut päälleajon uhriksi. Charlie haluaa tehdä vaikutuksen etsivätoimiston rouviin ja pyrkii selvittämään tapausta, mutta ajautuu itselleen luontaiseen tapaan vaikeuksiin.

”’Niin’, sanoi Mma Ramotswe. Hänellä ei ollut kovin vahvoja mielipiteitä politiikasta. Hän ei pitänyt poliittisten keskustelujen vihamielisestä sävystä. Miksi ihmiset eivät voineet keskustella kohteliaasti, hän ihmetteli, miksi he eivät voineet ottaa huomioon toisten mielipiteitä ja hyväksyä sitä, että ihmiset voivat olla täysin järkevästi eri mieltä asioista?”

Mma Ramotswen seikkailut kulkevat tuttuja ratojaan. Etsivätoimisto saa selvitettäväkseen pieniä arkisia tai inhimillisiä rikkeitä ja väleihin on tuupattu Mma Ramotswen kevytfilosofisia pohdintoja. Politiikkateema tuo tällä kertaa varsin perinteisiä keinoja käyttävään ”hyvän mielen dekkariin” hieman särmää.

Alexander McCall Smith: Kaikenkirjavaa karjaa
The colours of all the cattle
Suom. Outi Järvinen
2020 (2018), Otava
332s.
Kansi: Tuuli Juusela

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s