Domenico Starnone: Paljastus

Italialainen Domenico Starnone porautuu pienissä tarinoissaan usein syvälle ihmissuhteen sisimpään. Tällä kertaa hän ottaa tarkasteluun italialaisen pariskunnan, opettaja Pietron ja tämän entisen oppilaan Teresan rakkaussuhteen.

Pariskunta elää varsin tavanomaista, joskin intohimoista suhdetta. Erään tulisen riidan päätteeksi Teresa ehdottaa, että he paljastaisivat toisilleen jonkin salaisuuden. Sellaisen, mielellään häpeällisen salaisuuden, jota he eivät ole kertoneet koskaan kenellekään. Pietro suostuu.

Teresa teki varovaisen ehdotuksen, kysyi: sovitaanko, että minä paljastan sinulle niin kammottavan salaisuuden, etten ole uskaltanut paljastaa sitä edes itselleni, ja sinun on vuorostasi uskottava minulle jokin yhtä suuri salaisuus, jotakin sellaista, minkä paljastuminen tuhoaisi sinut ainiaaksi.”

Mutta paljastuksen jälkeen kaikki muuttuu. He päätyvät eroamaan ja paljastuksesta tulee, ei ikuisen rakkauden koossapitävä liima vaan ase, jolla entistä puolisoa voi kiristää. Pietro päätyy uuteen suhteeseen Nadia-nimisen naisen kanssa. Kun pariskunta on menossa naimisiin, Teresa ilmaantuu paikalle paljastus mukanaan.

Romaani hyppii lopulta isojakin ajallisia harppauksia. Nadian kanssa Pietro saa kolme lasta, Emman, Sergion ja Erneston, joista Emman näkökulmaa kuullaan myös kerronnassa, Teresan lisäksi.

Kiintoisaa on, että paljastus ei sinänsä ole tarinassa olennainen tai edes lukijalle selvä. Pääosaan tulee paljastuksen painoarvo, sen taakka ja siihen liittyvä valtasuhde. Tällä tavoin Starnone kuvaa taitavasti ylipäätään parisuhteisiin liittyviä valta-asetelmia ja jännitteitä. Starnonelle ihminen on erehtyväinen ja epätäydellinen ja hän usein kuvaakin ihmiä virheiden tai inhimillisyyden rosojen kautta. Starnonen tarinoissa ihmiset eivät ole parhaita versioita itsestään vaan virheitä tekeviä olentoja, jotka ovat alttiita paljastuksille.

Starnonen kerronta on valloittavaa ja lauseet tarkkoja. Parisuhteiden myrkylliset piirteet tulevat pintaan rajullakin tavalla, eikä lukijaa tältä osin säästellä. Mutta ihmisyyteen tämäkin kuuluu, Starnone muistuttaa.

Domenico Starnone: Paljastus
Confidenza
Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä
2019, WSOY
212s.
Kansi: nerosunero

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s