Richard Powers: Ikipuut

Ekologinen kriisi on ollut amerikkalaisten suurromaanien tehtailija Richard Powersin aiheena jo useaman kirjan verran. Ikipuut on huima tarina, joka kieroo yhteen ihmisen ja maapallomme keuhkot, puut.

Powersin romaani kertoo rinnakkain useita tarinoita, jotka kaikki kietoutuvat jollain tapaa puiden tai metsien ympärille. On pariskunta, joka istuttaa pihalleen aina uuden puuntaimen hääpäivänään. Ympäristöaktivisteista koostuva ystäväporukka yrittää suojella Yhdysvaltain koskemattomia punapuumetsiä äärimmäisin keinoin. Patricia on biologi ja tutkija, joka päätyy metsävartijaksi.

Powers esittelee ensin henkilöhahmonsa ja sitten nivoo heidän tarinoitaan yhteen. Välilä tarinoissa harpataan isojakin ajallisia askeleita vain muutamissa lauseissa. Powers on taitava tarinankertoja ja henkilöhahmoistaankin hän tekee kiinnostavia. Ihmisiä isommassa roolissa Powetsin romaanissa on kuitenkin nimensä mukaisesti puut, ne elävät, hengittävät ja kertovat tarinaa, joka on ihmisen rinnalla suuri mutta jota ihmisten olisi syytä kuunnella.

Richard Powers: Ikipuut
The Overstory
Suom. Sari Karhulahti
2021, Gummerus
649s.
Kansi: Evan Gaffney

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s