Jyri Vartiainen: Kolme kesää

Jyri Vartiaisen pienoisromaanin pääosassa on lapsuus. Sen päähenkilöt, kolme lasta, Terhi, Sanna ja poika, viettävät kesää vaeltelemalla pitkin työläiskotikaupunkiaan ja keppostelemalla, muun muassa varastamalla kaupasta herkkuja. Romaani seuraa kolmea kesälomaa, jossa kaveripiirit vaihtuvat (toisena kesänä Terhi vaihtaa kaveripiiriä) ja monenlaiset nuoruuden haasteet tulevat silmille. Samat ympyrät ja pitkälti myös tunnelma kuitenkin pysyvät.

Poika miettii jatkuvaa tylsistyneisyyden tunnettaan, muttei silti kaipaa mitään, koska kaipaus tuntuu hänen mielestään vastenmieliseltä. Ei hän odota tulevaisuutta niin kuin keinussa istuva Terhi.”

Vartiainen kuvaa lasten maailmaa, jossa on omat säännöt ja lait, joita aikuiset eivät tavoita, eivätkä he tavoitettavissa oikein olekaan.

Isä puhuu kotiintuloajoista, on niin uupunut, ettei saa ääneensä uskottavuutta. Poika näkee, että isän silmissä on jo työ, ja kun isä katsoo häntä, hän katsoo hänen lävitseen työhön, joka alkaa taas heti aamusta niin että poikaa alkaa itseäänkin väsyttää.”

Kertojana on lapsi, jonka näkökulmasta asioita tarkastellaan. Työläistausta tai ainakin vaatimattomat kotiolot välittyvät romaanin lasten tarinoista.

Poikaa hirvittaa sanonta vauhdin hurmasta, eikä hän ole enää pitkään aikaan kokenut mitään sellaista keinuessaan. Hän epäilee, onko hän koskaan niin tuntenutkaan, että kyse on jonkun toisen lapsuudesta. Mieli sentää tyhjenee hetkeksi ja laantuu.”

Romaani seuraa näennäisen tapahtumaköyhää lasten elämää, joka sisältää myös tylsistynyttä ”kivien potkimista”, mutta johon myös kuuluvat monimutkaiset sosiaaliset suhteet, vanhempien ja lasten väliset jännitteet sekä monenlaiset ongelmat, joihin lapset kasvaessaan ajautuvat. Kaverisuhteet ja yksinäisyys ovat myös tarinasta välittyviä teemoja.

Vartiainen kirjoittaa vähäeleisesti ja vahvaa tunnelmaa luoden. Ilmassa väreilee uhkaa silloinkin kun sitä ei varsinaisesti ole, myös tervetullutta, toimivaa tyhjäkäyntiä tarinassa on – aivan kuten lapsuudessa todellisuudessakin. Vartiainen tavoittaa hienovireisesti lasten ajatusmaailman.

Jyri Vartiainen: Kolme kesää
2020, Teos
103s.
Kansi: Eevaliina Rusanen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s