Milla Von Plato: Hyvää iltaa

Lama-ajan nuorista kertovat romaanit ovat oma lajinsa, joita on alkanut pulpahdella etenkin tuon ajan lasten ja nuorten kasvettua aikuisiksi. Milla Von Platon romaani sijoittuu niin ikään 1990-luvulle juuri tällaisiin nuoriin ja tarkastelee lama-ajan seurauksia nuorten elämiin myös aikuisina. Nimensä romaani lainaa aikansa ikoniselta hahmolta, tv-kuuluttaja Arvi Lindiltä.

Romaanin päähenkilö on Maija, joka katsoo huolestuneena näitä Arvi Lindin juontamia uutisia televisiosta, mutta yrittää samalla keskittyä nuoren ihmisen elämään ja ystävyyssuhteisiinsa. Lamalla on kuitenkin vaikutuksensa. Vanhemmat eroavat taloudellisten vaikeuksien uuvuttamina. Äiti jää velkojen kanssa yksin, kun isä lähtee Saksaan. Maija tutustuu eläkkeellä olevaan opettajaan Ailiin. Maijan koulukavereista toisiin lama vaikuttaa eri lailla kuin toisiin, mikä entisestään korostaa romaanin luokkatietoisuutta.

Aikuisena hän työskentelee synnytyssairaalassa eikä halua osallistua luokkakokouksiin, häpeä nuoruuden ajoista painaa liian raskaana. Aikuisena Maija hoivaa myös nyt jo 90-vuotiaaksi ehtinyttä Ailia. Lama-ajan ystävyys on säilynyt. Kirjassa vuorottelevat aikatasot Maijan nuoruudessa ja aikuisuudessa.

Von Platon romaani asettuu lama-ajan kokemuskirjallisuuden jatkumoon luontevaksi osaksi, mutta ei välttämättä tuo siihen mitään erityisen uutta. Laman erilaiset vaikutukset eri yhteiskuntaluokkiin ja vuosikymmenet kestävä ystävyys erottuvat tarinasta.

Milla Von Plato: Hyvää iltaa
2023, WSOY
240s.
Kansi: Martti Ruokonen

Jätä kommentti