Jamaica Kincaid: Annie John

Jamaica Kincaidin esikoisromaani Annie John ilmestyi alunperin jo 1980-luvulla ja on myös suomennettu toisella nimellä. Nyt se on julkaistu uudelleen alkuperäisnimellä ja parina toiselle Kincaidin romaanille, jonka nimi on Lucy.

Annie John kertoo samannimisen nuoren naisen kasvutarinan 1950-luvun lopulta. Annie syntyy Antiguan saarelle ja kasvaa perheensä ainoana lapsena. Tytön täytettyä 12 vuotta jokin kuitenkin muuttuu. Ympäröivän yhteisön, jopa äidin, suhtautuminen muuttuu jopa ankaraksi. Samalla Annie huomaa muutosta myös itsessään.

Ikään kuin tässä ei jo olisi ollut tarpeeksi, äitini valisti minua, että olin tulemaisillani nuoreksi neidoksi ja että oli melko tavalla asioita, jotka minun tulisi tehdä eri tavalla kuin ennen.”

Kincaid kuvaa hienovaraisesti nuoren tytön kasvua ja Annien sisäistä maailmaa. Siinä mikään yksittäinen tekijä ei selitä muutosta vaan se tapahtuu vaivihkaa. Kun koulu päättyy, Annie joutuu lähtemään kotisaareltaan. Tätä siirtymää, lapsuuden loppua ja sen kipeyttä Kincaid kuvaa koskettavasti.

Jamaica Kincaid: Annie John
Suom. Sinikka Buckley
2023, S&S
187s.
Kansi: Elina Warsta

Jätä kommentti