Leena Lehtolainen: Joulupukin suudelma

Lyhytkertomusten kokoelmat alkavat olla peruskauraa myös dekkarigenressä. Tällä kertaa sellaisen tarjoilee Leena Lehtolainen jouluteemaisilla poliisinovelleilla. Kahdestatoista pienestä tarinasta koostuva kokoelma sisältää monenlaisia rikostapauksia, joita yhdistää joulunaika. Niissä seikkailee Lehtolaisen dekkarien tuttuja päähenkilöitä.

Yhdessä tarinassa henkivartija Hilja Ilveskero on pestautunut joulupukin apulaiseksi tavarataloon aikomuksenaan ottaa kiinni kauppaa piinannut myymälävaras. Tavataan myös raiskauksen kohteeksi joutunut nainen, jonka kertomusta poliisi kyseenalaistaa. Eräässä tarinassa selvitetään vanhuksen pahoinpitelyä.

Lehtolaisen kokoelmassa on ennenjulkaistuja joulunovelleja, mutta myös pari kokonaan uutta tarinaa. Dekkarien viehätys on useimmiten pikkuhiljaa rakentuva jännitysjuoni ja mysteerin vähä vähältä aukikerivä poliisintyö. Novelleissa tällaiselle yksityiskohtaiselle kerronnalle ei ole tilaa, mikä verottaa tarinoiden imua. Lehtolaisen koontia vaivaa myös tällaisille teemakokoelmille tyyppillinen epätasaisuus. Raskaat ja raa’atkin rikokset vuorottelevat kepeämpien ja harmittomampien mysteerien kanssa, mikä tekee kokonaisuudesta epätasapainoisen.

Leena Lehtolainen: Joulupukin suudelma
2021, Tammi
266s.
Kansi: Timo Numminen

Jätä kommentti