Silja Liukkonen: Tunkeutuja

Galleria-assistenttina työskentelevä kolmekymppinen valokuvaaja on Silja Liukkosen romaanin kertoja. Hän vaikuttaa melko perinteiseltä helsinkiläiseltä luovan työn ammattilaiselta, kaupunkilaiselta, joka etsii itseään ja rakkautta sekä yrittää sopeutua aikuisuuteen ajassa, jossa elämä on helposti ajelehtimista. Biseksuaali kertoja pyörii deittisovelluksissa. Sitten hän tapaakin miehen, Jonin, harmillisesti vain varatun sellaisen. Pian hän kuitenkin huomaa rakastuneensa paitsi tapaamaansa mieheen myös hänen vaimoonsa, Jonnaan. Jonilla ja Jonnalla on avoin suhde, jonka kolmanneksi osapuoleksi kertoja päätyy. Aluksi jännittävältä ja hohdokkaalta kaikkien mielestä tuntuva kolmiokuvio saa kuitenkin draaman

Liukkonen perkaa romaanissaan auki suhteiden moninaisuutta. Avoin ja vapaa seksi- ja suhdepolitiikka on romaanin päähenkilöiden elämässä normaaliutta. Seksuaali-identiteeteissä on niin ikään liikkuvuutta ja sallivuutta. Kertojan, Jonin ja Jonnan lisäksi ison roolin romaanissa saa kertojan hyvä ystävä Tomas, jonka kanssa hän pui suhdekoukeroitaan.

Vaikka romaani tuntuu julistavan modernia suhde- ja seksinäkökulmaa ei tarina kuitenkinaa tunnu kovin tuoreelta tai modernilta. Kielellisestikään se ei säväytä. Kolmansiin osapuoliin viitataan usein ”se”-sanalla.

Eihän sellaista halua ajatella. Että kukaan ei välttämättä koskaan tule kunnolla huomaamaan juuri minua.”

Liukkosen romaanissa on hetkiä, jolloin tarina sivua päähenkilön epävarmuuksia ja rakkaudenkaipuuta. Ne ovat pieniä valonpilkahduksia muutoin hyvin tavanomaisessa nuorten aikuisten suhdesoppaa hämmentävässä tarinassa.

Silja Liukkonen: Tunkeutuja
2023, Otava
320s.
Kansi: Hilla Semeri

Jätä kommentti