Kate Atkinson: Hävityksen jumala

Kate Atkinson tunneaan Jackson Brodie -dekkareistaan. Hänen tuotantoonsa on kuitenkin mahtunut myös tämän sarjan ulkopuolelta historiallisiakin romaaneja, joista tunnetuin lienee Elämä elämältä. Hävityksen jumala on eräänlainen sisarteos tälle. Sen pääteemat ovat ikiaikaisia: rakkaus, sota ja rauha.

Elämä elämältä -romaani seurasi nuoren Ursulan vaihtoehtoisia elämiä. Nyt seurataan Ursulan veljeä, Teddyä, jonka elämä kulkee läpi maailmansotien sotilaslentäjästä aina perheenisäksi ja isoisäksi. Laaja henkilögalleria tuo tarinaan ihmisiä Teddyn läheltä ja ympäriltä.

Romaanin vahvana teemana on sota ja sen vaikutukset paitsi sodassa taistelemassa oleviin myös heidän läheisiinsä. Ylisukupolviset traumat kulkevat mukana. Atkinson tuo kerrontaansa yllätyksellisyyttä, vaikka nyt rakenne ei noudata samaa kaavaa Elämä elämältä -romaanin kanssa. Sinänsä perinteiseen sota- ja perheteemaiseen romaaniin on mahdutettu kuitenkin myös yllätyksellisyyttä ja siten se ei lankea aivan perinteisimpään sotaromaanien luokkaan.

Kate Atkinson: Hävityksen jumala
A God in ruins
Suom. Kaisa Kattelus
2016, S&S
494s.
Kansi: –

Jätä kommentti