Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Australialaisen Liane Moriartyn jännitystä, hersyviä henkilöhahmoja ja nokkelaa huumoria yhdistävät romaanit onnistuvat useimmiten viihdyttämään. Tämänkertainen päähenkilö on Sophie Honeywell, sinkku, jonka biologinen kello kuitenkin tikittää ankaraa vauhtia. Hän on vastikään eronnut poikaystävästään Thomasista, mutta alkaa katua päätöstään. Sophielle tulee kuitenkin muuta mietittävää, kun hän yllättäen perii Thomasin isotädin, Connien, talon. Samalla Sophie pääsee sukeltamaan erikoisen suvun historiaan ja varsinkin sen vahvojen naishahmojen salaisuuksiin.

Talon juuret juontavat 1930-luvulle, jolloin nuoret tytöt Rose ja Connie löytävät pienen vauvan. Enigmana yai vauva Munrona tunnetun lapsen vanhemmat vaikuttavat kadonneen ja tytöt päätyvät kasvattamaan vauvan. Vauvan mystisen kohtalon ympärille rakennettu tarina on tehnyt kartanoa ympäröivästä saaresta suositun turistikohteen ja siten suonut rikkauksia koko suvulle. Mutta minkälaisia salaisuuksia vauvan historiaan ja koko talon naisten suhteisiin liittyy? Tätä Moriarty kerii auki pääosin naisvoittoisella henkilökaartillaan.

On tuore äiti Grace, joka kuitenkin kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja haluaa paeta elämäänsä. Margie elää puolestaan alistetussa suhteessa ja haluaa pistää parisuhteensa kerralla uusiksi. Ikääntynyt Rose hautoo puolestaan salaisuuksista suurimpia ja hänen ympärille tarinan loppuvaiheen kierteet vääntyvätkin.

Moriartyn tarinat ovat aina samanaikaisesti kepeitä ja jännittäviä. Usein niihin liittyy paitsi vahvoja naishahmoja myös väkivaltaa. Alisteisissa parisuhteissa elävät naiset ovat Moriartylle lähes tavaramerkki. Samaan aikaan naiset pääsevät esille huumorin kautta ja usein moniulotteisinakin.

Lukijasuhteeni Moriartyyn on ristiriitainen. Hän kirjoittaa viihteellisemmin kuin kirjailijat, joita yleensä luen. Liiallinen viihteellisyys tylsistyttää. Mutta silti hakeudun hänen tarinoidensa pariin aina uuden ilmestyttyä. Viimeinen vuosipäivä sisältää paikoitellen jopa saippuaoopperamaisia juonenkäänteitä. Mystinen kartano ja salaisuuksientäyteinen sukusaaga eivät nekään omaperäisimpiä tarinan elementtejä ole. Jos sellaisia ei kuitenkaan erityisemmin kaipaa, tarjoaa Moriarty jälleen omaa taattua laatuaan viihdyttävässä paketissa.

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä
The Last Anniversary
Suom. Helene Bützow
2021, WSOY
426s.
Kansi: Getty Images / Arcangel Images

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s