Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Sally Rooneyn vetävän tarinan päähenkilö on parikymppinen Dublinissa asuva Frances, joka opiskelee kirjallisuutta. Hänen ystävänsä ja entinen rakastettunsa on Bobbi-niminen nainen, jonka kanssa he ovat tiivis parivaljakko. Eräänä päivänä he osallistuvat lavarunousiltamaan, josta heidät huomaa valokuvaaja ja kirjailija Melissa. Melissa haluaa kirjoittaa heistä jutun kirjallisuusalan lehteen. Melissa elää komean näyttelijämiehensä Nickin kanssa.

Melissa ja Nick houkuttelevat Francesin ja Bobbin osaksi tiivistä ystäväverkkoaan. Heidän välilleen kehittyy omalaatuinen suhde, josta tulee lopulta monimutkainen ystävyyden, rakkauden ja seksin vyyhti.

”Bobbi ja minä olimme molemmat aina halveksineet kultinomaita miehisen fyysisen valta-aseman tavoittelua. Vastikään meidät oli ajettu ulos Tescosta, kun olimme lukeneet ääneen aivottomia pätkiä lehtihyllyn miesten aikakauslehdistä.”

Tarinan kertoja on Frances, joka tuntuu henkilöistä inhimillisimmältä ja todenmukaisimmalta. Työväenluokkataustainen Frances kokee ulkopuolisuutta varakkaammasta perheestä tulevan Bobbin taustaa vasten ja myös Melissa ja Nick edustavat hyvin toimeentulevaa, menestyvää luokkaa. Kovin syvälle luokkaristiriitoihin Rooney ei kuitenkaan mene, tai ainakin tekee sen varsin pinnallisesti.

”Puhuimme usein politiikkaa ja meillä kaikilla oli sama katsantokanta, mutta ilmaisimme itseämme eri tavoin. Bobbi esimerkiksi oli kumouksellinen, kun taas Melissa oli karun pessimistisesti taipuvainen noudattamaan lakia. Nick ja minä asetuimme johonkin välimaastoon, meille sopi paremmin kriittisyys kuin kannattaminen. Yhtenä iltana puhuimme Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän rakenteellisesta rasismista, poliisiväkivallan paljastavista videoista, joita meistä jokainen oli nähnyt sen kummemmin etsimättä, ja siitä, mitä se merkisti, kun me valkoisina ihmisinä sanoimme, että niitä oli ’vaikea katsoa’ – siitä olimme yhtä mieltä, vaikka emme kyenneet määrittelemään, mkä siinä täsmälleen ottaen oli vaikeaa.”

Rooney on kerännyt romaaneillaan suitsutusta ja tälläkin kertaa tarina kulkee, dialogi toimii ja kerronta on vaivatonta. Ihmissuhdekuvauksessa ja ylipäätään ihmisten välisen kanssakäymisen kuvaamisessa Rooney on osaava ja luonteva. Hänen naishahmonsa ovat myös moniulotteisia, mikä on virkistävää. Pienenä anekdoottina, esimerkiksi, romaanissa eräs henkilö kärsii endometrioosista – ei aivan tavallista.

Politiikka, yhteiskunnalliset sävyt ja eräänlainen tiedostavuus – oli sitten kyse rasismista tai feminismistä – ovat kuitenkin läsnä tarinassa loppujen lopuksi kuin päälleliimattuina.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Conversations with friends
Suom. Kaijamari Sivill
2019 (2017), Otava
289s.
Kansi: Alex Katz

Jätä kommentti