Ragnar Jónasson: Sumu

Ragnar Jónassonin Islantiin sijoittuvan dekkaritrilogian viimeinen osa hyppää päähenkilönsä Hulda Hermannsdóttirin elämään kymmenisen vuotta aiemmin. Hänen kirjasarjansa kun etenee ajallisesti käänteisessä järjestyksessä.

Hulda on tällä kertaa nelikymppinen poliisi, joka on vastikään palannut töihin perheensä tragedian myötä. Jos on lukenut kaksi ensimmäistä osaa, on jo selvillä, mitä Huldalle on tapahtunut, mutta tässä tarinassa kuullaan tästä tapahtumasta kaikkein eniten.

Varsinainen juoni alkaa kuitenkin tiheätunnelmaisista tapahtumista syrjäisellä maatilalla jouluna 1987. Lumimyrsky on sulkenut tiet maatalolle, mutta perille löytää kuitenkin yllättävä, eksynyt vieras, Leó. Taloa asuttaa pariskunta, Einar ja Erla, joka avaa vieraalle ovensa, mutta kohtalokkain seurauksin, tietenkin. Pian talosta löytyy kaksi ruumista. Hulda tutkii nuoren naisen katoamista, mutta päätyy myös selvittämään tapahtumia maatilalla.

Sumu on tiivistunnelmaisin Jónassonin trilogian osista. Varsinkin maatilan tapahtumat kerrotaan lukijan jännitystä, pelkoa ja jopa kauhua intensiivisesti kasvattamalla. Varsinkin maatilalle rakennettu juoni on kekseliäs ja taitavasti punottu. Romaani tavoittaa hienosti synkän maalaistalon lumensaartaman klaustrofobisen tunnelman. Loppuratkaisukin on lukijalle yllättävä. Trilogian päätös, joka samaan aikaan on kaiken alku, on Jónassonin kirjasarjan paras osa.

Ragnar Jónasson: Sumu
The Mist
Suom. Oona Nyström
2022 (2020), Tammi
262s.
Kansi: Markko Taina / iStock

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s