Carol Shields: Larryn juhlat

Viihdyttävien, arkisten mutta terävien lukuromaanien aatelistoon kuuluva kanadalainen Carol Shields hyppää Larryn juhlat -romaanissaan Larryn ja tämän vanhempien elämään. Larry on 27-vuotias aikamiespoika, joka elelee vanhempiensa Stu ja Dot Wellerin nurkissa. Kun isä alkaa saada tarpeekseen hänen tekemättömyydestään ja kunnianhimottomuudestaan, Larry päätyy floristikouluun ja työskentelemään floristina Kukkaiskansa-nimisessä kukkakaupassa.

Itse asiassa hän etsii hyvyyttä, erityisesti naisten hyvyyttä, johon sisältyy hämmentävä ristiriita. Miksi naiset ovat vuosisatojen ajan yrittäneet tehdä itsestään hyvyyden perikuvaa, vaikka heidät on kielletty ja sivuutettu, heitä on sorrettu ja kidutettu? Miten on mahdollista, kun muistaa naisten tietämättömyyden ja olemattoman aseman, että he ovat ylipäätään saaneet jonkinlaisen otteen hyvyyden ja pahuuden jatkumosta, pystyneet miettimään sen merkitystä ja niin puhtaasti. Niin sinnikkäästi pyrkimään kohti moraalista täydellisyyttä?”

Romaani seuraa Larryn elämänvaiheita, muun muassa hänen rakastumistaan eloisaan Dorrieen ja naimisiinmenoa. Häämatkallaan Englannissa Larry hurahtaa sokkelopuutarhoihin. Rauhallinen mies löytää intohimon, josta hänen on vaikea päästää irti. Kun avioliitto kariutuu, Larry ajautuu yhä syvemmälle sokkelopuutarhainnostukseensa, josta tulee hänelle myöhemmin uusi ammatti. 38-vuotiaana hän on pensassokkeiloiden suunnittelija.

Romaani seuraa Larryn ja tämän vanhempien elämiä sympaattisen lämminhenkisesti, mutta myös humoristisen piikikkäästi. Mahtuupa tarinaan esimerkiksi hämmästyttävän karu kohtalo: Dot myrkyttää vahingossa anoppinsa huonosti säilötyillä leikkopavuilla.

Oikeastaan vain silloin kun Larry astuu tuntemattomaan sokkeloon, nimenomaan pensassokkeloon, hän joutuu tilaan, joka muoistuttaa sielullista kiihkoa. Sokkelon ennalta sommiteltu malli, sen ongelmat, jotka sekä häkellyttävät että rauhoittavat, valon ja varjon häilähtelyt ja pensaston sykkivä kasvu, jota kiihdytetään mutta myös kontrolloidaan – se kaikki sytyttää Larryssa voimakkaan tasapainon tunteen ja saa hänet leijumaan.”

Larryn matka itseensä kulminoituu tarinan lopussa järjestettäviin juhliin, joissa moni irrallinen lanka sidotaan yhteen.

Shields yhdistelee sujuvasti lämminhenkiset ihmissuhdekohtalot ja arkiset, huvittavat juonenkäänteet toisiinsa. Hänen tarinansa edustavat usein vahvasti keskiluokkaista, valkoista, konventionaalista elämänmenoa, mutta tekee kuitenkin arjesta sellaisia ironisia huomioita, että niistä on hankala olla pitämättä.

Carol Shields: Larryn juhlat
Larry’s Party
Suom. Hanna Tarkka
1997, Otava
452s.
Kansi: Jonathan Howells / Vivian Gast

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s