Marisha Rasi-Koskinen: Rec

Nuortenkirjoistaan tunnetun Marisha Rasi-Koskisen Rec ammentaa niin ikään nuorten elämästä. Tällä kertaa hän hyödyntää kuitenkin romaanikerronnan muotoja aiempaa villimmin.

Saatteeksi vierailijalle. Ennen kuin astut sisään, sinun on ymmärrettävä, että

1. katsominen on teko. Jos päättää katsoa tai jos näkee sattumalta jotain mitä jää katsomaan, on osallinen.”

Romaanin päähenkilö on Lucas-niminen nuori poika, joka ystävystyy Cole-nimisen pojan ja tämän kaksoisveljen Nikin kanssa. Poikien tiivis yhteys saa uusia ulottuvuuksia, kun he seikkailevat erilaisissa todellisuuksissa, erilaisissa ”huoneissa”. Niissä säännöt ja salaisuudet saavat oman muotonsa. Lucaksen lapsuus- ja ystävyyskuvauksen rinnalla kulkee hänen tarinansa aikuisena. Lucas on matkustamassa jossain päin Eurooppaa tapaamaan Colea ja muistelee samalla heidän lapsuuttaan ja ystävyytensä alkua. Lapsina he ovat tehneet yhdessä myös elokuvan, johon kietoutuu myös paljon mystiikkaa.

On pakko myöntää, että se mitä Cole on tehnyt, on kaunista. Moraalin ulkopuolella kauneuskäsitykset murtuvat, huutaa otsikko verkkolehdessä.”

Rasi-Koskisen romaanissa tunnelma on vahva ja kokoajan jollain tapaa hieman uhkaava.

Ei. Ei se ollut pahinta. Lucas ei tiennyt vielä pitkään aikaan mikä oli pahinta. Häneltä meni monta vuotta tajuta, että tuona kesänä, täytettyään kolmetoista vuotta, juuri ennen koulun alkua, hän oli mennyt rikki. Jos menee sisältä rikki varhaisessa teini-iässä, siihen ei kuole, mutta voi olla, ettei koskaan tule täysin ehjäksi.”

Rasi-Koskinen kuvaa harvinaisella omintakeisuudella lapsuutta ja nuoruudenaikasta ystävyyttä. Sidos lasten välillä on kiinteä, suorastaan hengästyttävä. Samalla kirja tavoittaa paljon peiteltyä, tunteita, salaisuuksia, väärinymmärryksiä, lapsen mielen oikkuja. Mieleenpainuva ja psykologisesti moniulotteinen teos.

Marisha Rasi-Koskinen: Rec
2020, S&S
647s.
Kansi: Jussi Karjalainen

Jätä kommentti