Juno Dawson: Ihmemaa

Ihmemaa on nuorille aikuisille suunnattu romaani, mutta se toimii hyvin myös aikuisemmalle yleisölle. Romaanin päähenkilö on transnainen Alice. Päähenkilön ja kirjan nimet viittaavat klassikkoon Liisa Ihmemaassa (Alice in Wonderland).

Alice on nuori koululainen, joka kokee itsensä ulkopuoliseksi. Hän törmää koulumaailmassa perinteisiin valtahierarkioihin ja myös varsinainen sankarin koetinkivi löytyy koululaisten välisistä suhteista ja kemioista. Hänet syöksee seikkailuun ystävä Bunnyn katoaminen. Romaanin varsinainen tarina on melko tavallinen kuvaus koulumaailmasta, suosituista ja vähemmän suosituista nuorista, ystävyydestä, seksuaalisesta heräämisestä ja rakkaudesta. Tässä mielessä romaani tosiaan muistuttaa perinteisempää nuortenromaania.

Erityisen romaanista tekee päähenkilön persoona, joka on kumartelematon ja omanarvontuntoinen, kertojanääni nokkela ja hauska. Silti transsukupuolisuudesta ei tehdä tarinassa erikoisuutta. Juno Dawsonin romaani on nuortenkirjallisuuden genressä virkistävä tapaus, joka sopii monenikäisille lukijoille.

Juno Dawson: Ihmemaa
Wonderland
Suom. Aura Nurmi
2021, Gummerus
313s.
Kansi: –

Jätä kommentti