Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

Ruotsalaisen Camilla Greben dekkaritarinan keskiössä on nuori, vaateliikkeessä työskentelevä Emma, joka rakastunut esimieheensä, häntäheikkinä tunnettuun Jesper Orreen. Sitten Jesperin kodista löytyy julmasti murhattu nainen ja Jesper itse katoaa, joten syyttävä sormi osoittaa tietenkin häneen. Käy kuitenkin ilmi, että samantyyppinen tapaus on tapahtunut myös kymmenen vuotta takaperin, joten ehkä kaikki ei olekaan sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää.

Grebe rakentaa tarinan jännitettä huolella. Pitkään aikaan lukijallekaan ei esimerkiksi selviä, kenen ruumis on. Emman elämää seurataan parin kuukauden takaisilla takaumilla.

Rikospoliisi Peter Lindgren ryhtyy selvittämään tapausta yhdessä rikollisten profiloinnissa kunnostautuneen, jo keski-iän yläpäätä kolkuttelevan Hanne Lagerlind-Schönin kanssa. Mukana häärii myös muun muassa vanhempi poliisikollega Manfred. Poliisihahmoja on kohtalaisen paljon, mutta he kaikki jäävät hieman ulkokohtaisiksi. Hannessa on kuitenkin muita enemmän syvyyttä, koska hänelle on yllättäen kirjoitettu tarinaan myös alkava dementia. Hanne kantaa salaisuutta lapsuudestaan, mikä heijastuu hänen olemukseensa monella tavalla. Käy myös ilmi, että Hannella ja perheellisellä Peterillä on aikoinaan ollut suhde.

Grebe nojaa romaaneissaan psykologiseen jännitykseen ja niin tälläkin kertaa. Henkilöhahmot ja heidän motiivinsa on huolella rakennettu ja heihin kiinnitetään lähes enemmän huomiota kuin rikosta selvitteleviin poliiseihin – mikä ei useinkaan dekkarigenressä ole asianlaita. Kiinnostavat ja moniulotteiset henkilöhahmot ovatkin Greben romaanin kiinnostavinta antia, vaikka dekkarinakin juoni ja sen loppuratkaisu jaksavat yllättää.

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Älskaren från huvudkontoret
Suom. Sari Kumpulainen
2017 (2015), Gummerus
506s.
Kansi: Jenni Noponen

Jätä kommentti