Tiffany D. Jackson: Rajaton

Enchanted on nuori amerikkalaistyttö, joka haaveilee laulajan urasta. Sitten kuuluisa r&b-tähti Korey Fields lähestyy tyttöä ja tarjoaa tälle apua tiellä menestykseen. Aluksi kaikki menee hyvin: Korey tarjoaa Enchantedille studioaan ja tukee tätä monella tapaa urallaan eteenpäin. Enchanted pääsee Koreyn kautta maistamaan luksuselämää. Sitten elämä Koreyn kanssa muuttuu kuitenkin painajaiseksi. Miehen kimaltavan ulkokuoren alle piiloutuu paljon synkkyyttä ja pelottavia puolia, joista Enchanted saa osansa.

Toisessa aikatasossan, nykyajassa Enchanted herää kädet veren peitossa ja Korey on kuollut. Enchanted ei muista mitä on tapahtunut. Jackson kerii romaanissaan Enchantedin elämää Koreyn kanssa ja Koreyn kuoleman mysteeriä auki.

Serkkuni mielestä järjestö on mustille porvariäideille, jotta he voisivat esitellä yhtä provarillista mustaa jälkikasvuaan. Eikä hän ihan väärässä olekaan.”

Jackson kuvaa musiikkimaailman kiemuroita ja kuuluisuusteollisuutta afroamerikkalaisen nuoren tytön näkökulmasta. Romaani voisi aiheensa puolesta kuulua myös nuortenkirjallisuuden genreen, vaikka se käsittelee rankkoja asioita. Seksuaalinen hyväksikäyttö, groomaus, vallankäyttö ja rasismi erottuvat teemoina romaanissa. Jacksonin teoksessa on nuortenkirjallisuuden suoraviivaisuutta. Sen kuvaama maailma on myös monella tapaa hyvin pinnallinen. Samaan aikaan sen kerrontavassa on jotain amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteitä tökkivää, mikä tekee siitä omintakeisen ja kiinnostavan.

Tiffany D. Jackson: Rajaton
Grown
Suom. Peikko Pitkänen
2022 (2020), Karisto
336s.
Kansi: Rachelle Baker / Erin Fitzsimmons

Jätä kommentti