Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

Elisa on nuori nainen, joka päätyy nuorena taloushallinnon opiskelijana asumaan solukämppään ja saa kämppikseksi kirjallisuudenopiskelija Saaran. Elisa ja Saara rakastuvat, alkavat seurustelemaan ja haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin pariskunta on edelleen yhdessä ja heillä on yhteinen lapsi, Matias. Sitten Saara rakastuu uudelleen, tällä kertaa mieheen, tutkijana toimivaan Anttiin, ja pariskunta joutuu kriisin keskelle.

Lehtolan romaani alkaa 2000-luvun alusta. Eletään siis jo varsin moderneja vuosikymmeniä, mutta silti heteronormatiivisuus istuu tiukassa ja asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat monin paikoin varsin vanhakantaisia. Elisa salailee alussa parisuhdettaan jopa vanhemmiltaan. Lehtola kuvaa yhteiskunnan heteronormatiivisuutta paitsi päähenkilöiden lähipiirien kautta myös esimerkiksi Pride-kulkueiden ja lapsenhankintahaaveiden kiemuroiden avulla. Lukijalle tulevat näkyviksi monenlaiset rakenteelliset normit.

En voi tajuta, että olemme vihdoin täällä. Kaiken sen epätoivoisen hedelmöityshoitolakiväännön jälkeen. En olisi ikinä uskonut, että ensimmäisestä ajanvarausyrityksestä menee yli vuosi siihen kun viimein pääsemme edes aloittamaan koko projektia.”

Tarinaa kertovat vuorotellen Elisa ja Saara, mikä tuo romaaniin näkökulmavaihtelua. Kerrontaratkaisu tuo myös hyvin esille päähenkilöiden erilaiset persoonallisuudet. Monella tapaa romaani on varsin tavanomainen parisuhdekuvaus, joka kuitenkin perinteisestä heteronormatiivisesta ydinperhemielikuvasta poiketen onnistuu nostamaan tärkeitä näkökulmia esille.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #7 (kirjassa rakastutaan).

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut
2020, Otava
319s.
Kansi: Päivi Puustinen

Jätä kommentti