Tiina Tuppurainen: Elvi ja Ebba

Ikääntyneiden väliset parisuhteet eivät ole aivan peruskauraa nykyproosassa, mutta Tiina Tuppuraisen romaani paikkaa tätä kaunokirjallista aukkoa. Elvi ja hänen nuoruudenrakastettunsa Ebba kohtaavat yllättäen kadulla, mikä sysää molemmat vuosikymmenien takaisiin muistoihin. Ebba on aikanaan lähtenyt yhtä yllättäen ja jättänyt Elvin ilman selityksiä. Siitä lähtien Elvi on elänyt itsekseen. Nyt Ebba kuitenkin alkaa maanitella Elviä asumaan yhteiseen kommuuniin, joka hänellä on suunnitteilla tuttaviensa kanssa.

”’Ei kai tässä muu auta kuin perustaa se lesbokommuuni. Hankitaan oma talo, jossa kukaan ei kyttää eikä valita bileistä’, Jontte sanoo ja naurahtaa.”

Odottamaton ehdotus ei kuitenkaan heti saa Elviä innostumaan. Suhde on ollut aikanaan intensiivinen ja siihen liittyy paljon kipeitä muistoja. Onko Elvi valmis päästämään Ebban takaisin elämäänsä?

Mutta nyt Ebba on sekoittanut normaalin päiväjärjestykseni. Horisontti on menettänyt suoran linjansa, se lainehtii. Sykkeeni nakuttaa valppaana aamusta alkaen, ja silmät näkevät ympäristön liikkeet entistä terävämmin. Kehoni on valmiustilassa.”

Elvin ja Ebban tarinassa teema on omaperäinen, mutta henkilöissä ja suhdekuvauksessa on myös kaavamaisuutta. Loppujen lopuksi Tuppurainen kuvaa lämminhenkisesti ikääntyneiden välistä suhdetta ja osoittaa, että tunteet voivat vanhemmillakin ihmisillä olla yhtä vereslihaisia kuin nuorempien rakkaustarinoissa.

Tiina Tuppurainen: Elvi ja Ebba
2023, Otava
197s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti