Ragnar Jónasson: Tuhkayö

Pienellä Siglufjörðurin poliisiasemalla työskentelevä Ari Thor joutuu ratkomaan raakaa rikosta keskellä Islannin jylhiä vuonoja. Nyt luontoa elävöittää myös tulivuori, jonka purkaantuminen uhkaa muuttaa pikkukylän tuhkamereksi, mihin dekkarin nimikin viittaa.

Kylään ollaan rakentamassa tunnelia, kun rakennusprojektin urakoitsija Elías Freysson löydetään raa’asti murhattuna. Ari ryhtyy kollegoineen tutkimaan tapausta. Sitten paikalle saapuu myös toimittaja Ísrún, joka alkaa selvitellä tapausta aikomuksenaan selvittää murhaa kilpajuoksuna poliisin kanssa.

Jónasson taitaa tiivistunnelmaisen dekkarikerronnan ja kiinnostavan juonenkääntelyn. Vaikka voisi kuvitella, ettei edes pienen Islannin pikkuisissa piireissä löytyisi riittävästi rikoksia ratkaistavaksi, puhumattakaan pienestä kylästä Pohjois-Islannissa, onnistuu Jónasson luomaan kerronnasta uskottavaa. Hän rakentaa myös henkilöhahmoistaan kiinnostavan inhimillisiä, mutta ei keskity liiaksi näiden henkilökohtaiseen elämään. Arin tyttöystävä on jäänyt toiselle puolelle maata, mutta liiaksi ei ihmissuhteissa vellota.

Tehokas ja ekonominen juonenkuljetus yhdistettynä vahvatunnelmaiseen islantilaisen luonnon kuvaukseen tekee tästä jännityskertomuksesta vetävän.

Ragnar Jónasson: Tuhkayö
Myrknaetti/Blackout
Suom. Antti Saarilahti
2023 (2016), Tammi
312s.
Kansi: Eevaliina Rusanen / Joshua Fuller, Unsplash

Jätä kommentti