Andrea Levy: Pitkä laulu

Andrea Levyn romaani sijoittuu 1800-luvun Jamaikalle ja sen sokeriruokoplantaaseille. Nuori tyttö July elää äitinsä kanssa plantaaseilla, kunnes hänet otetaan tilan emännän palvelijaksi. Nuoren orjatytön elämä muuttuu, kun sota vapauttaa orjat. Yllättävä vapaus ei kuitenkaan ole ristiriidaton ikänsä orjuudessa eläneen näkökulmasta. Myös suhtautuminen orjiin ja varsinkin tyttöihin ja naisiin ei hetkessä muutukaan.

Mutta odotahan… jokin hyönteinen on päättänyt kiusakseni hyökätä yhä uudelleen lamppuani vasten. En saa hätistettyä sitä pois, koska se uskoo valossa olevan sen pelastus. Sen loputon surina kuitenkin häiritsee. Liiskasin sen siis juuri kuoliaaksi avoimeksi jääneen kirjan sivulle. Puhdistan vielä sen veriset jäännökset pois (poikani on juuri lukemassa kyseistä opusta) , ja niin pääsen jatkamaan kertomustani.”

Levyn romaanissa on vahva historiallinen kehys ja se avaakin kiinnostavasti vähemmän romaanikirjallisuudessa esiintyvää Jamaikan historiaa. Kerronnallinen kehyskertomus, jossa tarinaa kerrotaan uusille sukupolville on niin ikään persoonallinen valinta ja tuo vahvan persoonallisen sävyn myös tarinan kuljetukseen.

Andrea Levy: Pitkä laulu
The Long Song
Suom. Kirsi Kinnunen
2014, Into
359s.
Kansi: –

Jätä kommentti