Truman Capote: Kesän taittuessa

Yhdysvaltalaisen klassikkokirjailijan ennenjulkaisemattoman tarinan kerrotaan löytyneen häneltä jääneestä ruutuvihosta. Sen arvellaan olevan kirjoitettu Capoten nuoruusvuosina.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaan. New Yorkissa yläluokkainen nuori tyttö Grady McNeil jää yksin kotiin, kun hänen vanhempansa lähtevät laivareissulle Eurooppaan. Grady on ihastunut nuoreen juutalaiseen sotilaaseen. Kesän aikana pariskunnan suhde syvenee, mutta samalla siihen tulee uudenlaisia, uhkaaviakin sävyjä.

Koko lapsuusaikansa Grady oli auttanut ystäväänsä rakentamaan vetoista mutta yhtä kaikki suojaavaa hiekkalinnaa. Sellaisten linnojen pitäisi raunioitua luonnostaan, onnellisten tapahtumien myötä. Se, että Peterin hiekkalinna yhä oli pystyssä, oli kerrassaan merkillistä.”

Juonellisesti Capoten romaanissa ei tapahdu hirveän paljon. Kesä kuluu ja nuorten lähentyvät. Capote taitaa kuitenkin vahvan tunnelmanrakentamisen. Kesän kuumuuden voi miltei aistia sivulehdiltä. Jännitteinen kerronta kuljettaa tarinaa eteenpäin kiehtovasti.

Truman Capote: Kesän taittuessa
Summer Crossing
Suom. Kaijamari Sivill
2007 (2005), Tammi
128s.
Kansi: Woldd & Tritschler/Zefa/Corbis/SKOY

Jätä kommentti