Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei

Ingrid on keski-ikäinen nainen, joka elää 25 vuotta kestäneessä, epätyydyttävässä avioliitossa Jan-nimisen miehensä kanssa. Kotona asuu myös kaksi jo aikuistunutta poikaa, joilla on napanuora kuitenkin vielä tiukasti kodissa ja varsinkin äidissä kiinni. Elämä, perhe ja parisuhde mukaanlukien, tuntuvat Ingridille suorituksilta. Häntä turhauttaa ja suututtaa, mutta vaikeampaa on kuitenkin löytää ratkaisuja ja ulospääsyä omasta elämästään. Elämässä on periaatteessa kaikki rakennuspalikat kasassa, mutta jokin silti aiheuttaa jatkuvaa ahdistusta, vihantunteita ja turhautumista.

Lykken romaani kuvaa tavallaan perinteistä keski-iän kriisiä, mutta sitä lukiessa havahdun, että oikeastaan naisista kertovia keski-iän kriisejä ei niin hirveästi olekaan vastaan tullut. Lykken tarinassa tosin omaa kriisiään elää myös Ingridin aviomies Jan, joka päätyy syrjähyppyyn ja suhteeseen Hanne-nimisen naisen kanssa. Hanne on 35-vuotias ja Jan hänen esimiehensä, rutkasti Hannea vanhempikin. Sitten Ingridkin kohtaa nuoren fysiikanopettaja Gunnarin.

Tarina äityy päähenkilöidensä väliseksi ihmissuhdedraamaksi, mutta todenmakuista ja rehtiä keski-ikäisen naisen henkilökuvasta on miellyttävääkin seurata. Lykke on kirjoittanut paljon huumoria henkilöhahmoihinsa, vaikka se hieman surumielistä tai tragikoomista välillä onkin.

”’Kun kuljen kaupungilla, haluan lyödä ihmisiä. Eilen raitiovaunun oven edessä seisoi mies, joka ei suostunut väistämään ulos pyrkiviä matkustajia, joten kaikki jotka halusivat ulos joutuivat änkeämään hänen ohitseen. Minä halusin tönäistä hänet kumoon.’”

Varsinkin Ingridin henkilössä on kuitenkin virkistävää anarkiaa, jota keskiluokkaisten, keski-ikäisten naisten kuvauksista usein uupuu. Muutoin varsin perinteinen ihmissuhderomaani saa tästä huumorista ja henkilökuvauksesta piristystä.

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei
Nei og atter nei
Suom. Sanna Manninen
2019 (2016), Gummerus
261s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti