Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Ukrainan nykytilanteen valossa on hankalaa kääntää ajatukset kepeämpään tarinaan, joka kertoo ukrainalaisista maahanmuuttajista. Sellainen on kuitenkin Marina Lewyckan Traktorien lyhyt historia ukrainaksi.

Eletään 1990-luvun Englannissa. Maassa asuva, ukrainalaislähtöinen, kahdeksankymppinen leskimies Nikolai Majevski päättää mennä naimiseen ukrainalaisen Valentinan kanssa, joka on häntä vuosikymmeniä nuorempi. Valentina on vasta saapunut Englantiin poikansa kanssa turistiviisumilla, mutta hänellä on tavoitteenaan jäädä uuteen maahan asumaan, paremman elämän toivossa.

Isäni suuri mielipahan aihe on, että hänen molemmat lapsensa olivat tyttäriä. Älyllisesti alemmalla tasolla, mutta eivät kuitenkaan keimailevia ja naisellisia niin kuin naisten tulisi olla vaan kovaäänisiä, omapäisiä, epäkunnioittavia olentoja. Mikä kehno onni miehelle. Hän ei ole koskaan koettanut salata pettymystään.”

Nikolain aikuiset tyttäret Nadezda ja Vera huomaavat asemansa olevan uhattuna isän nuorehkon morsiamen myötä. Tyttäret epäilevät Valentinan olevan isän kanssa vain oleskeluluvan saamisen toivossa ja toki pelkäävät myös perintönsä puolesta. Seuraa tragikoomisia tilanteita, ihmissuhdesotkuja ja hirtehistä huumoria.

Kaiken keskelle Lewycka leipoo ukranalaista historiaa, perinteisiä perhekäsityksiä sekä ylipäätään vanhan ja perinteisen sekä uuden ja modernin yhteentörmäyksiä. Hän kuvailee humoristisella mutta lempeällä otteella perheenjäsenten edesottamuksia ja ammentaa samalla ronskisti kulttuurisista kliseistä. Sivujuonteena tarinassa kirjoitetaan traktorien historiikkia, joka tuo hauskan vertauskuvan vanhan ja uuden kohtaamiselle.

Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi
A short history of tractors in Ukranian
Suom. Vesa Suominen
2006 (2005), Sammakko
365s.
Kansi: Päivi Lakkala

Jätä kommentti