Gustaf Skördeman: Geiger

Ruotsin dekkarimarkkinoiden uusi nimi, Gustaf Skördeman, esittelee jännityskertomuksessaan yllättävän alkuasetelman. Aivan tavallisen, yläluokkaisen perheen rouva Agneta Broman vastaa lankapuhelimeensa kotonaan. Kuulokkeesta kuuluu vain sana ”Geiger”. Tämän jälkeen, tyynen rauhallisesti, Agneta hakee aseen ja ampuu aviomiehensä Stellanin ja katoaa. Hän on vasta hyvästellyt kylässä olleet tyttärensä ja lapsenlapsensa. Mikä saa Agnetan päätymään tähän ratkaisuun? Mitä heidän elämässään on tapahtunut? Rikosta ja pariskunnan historiaa lähtee selvittelemään tukholmalaispoliisi Sara Nowak.

Alkuasetelma on melkoinen lähtölaukaus jännittävälle tarinalle ja arvoitukselle. Stellan on ollut kuuluisa tv-kasvo, joten tapaus herättää valtavasti kohua. Saran suhde perheeseen on myös henkilökohtainen: hän tuntee perheen tyttäret, sillä hänen äitinsä on aikanaan toiminut Bromaneilla siivoojana. Ryhtyessään penkomaan perheen asioita Sara huomaa, että moni hänen lapsuudenaikaisista kuvitelmistaan perheestä eivät pidä paikkaansa.

Ainoastaan yhdessä artikkelissa Stellan mainittiin nimeltä, mutta lisäksi oli puoli tusinaa juttuja itse kirjoista ja siitä tosiasiasta, että ruotsalaisia oli ollut Stasin palkkalistoilla.”

Geiger on sekoitus vakoojatarinaa ja perinteisempää dekkaria. Myös Saran oma tausta ja äiti liittyvät loppuratkaisuun vahvasti. Skördeman sekoittaa kiinnostavasti erilaisia juonilinjoja ja pitää lukijan otteessaan, vaikka lopussa juoni kerääkin melkoisia kierteitä. Kiinnostava uusi dekkarituttavuus kuitenkin.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #40 (kirjassa hylätään jotain).

Gustaf Sköderman: Geiger
Suom. Katarina Luoma
2021 (2020), Minerva
469s.
Kansi: Taittopalvelu Yluveto Oy / Shutterstock

Jätä kommentti