Zoë Beck: Minun silmäni näkevät

Dystooppinen, lähitulevaisuuteen sijoittuvat dekkari ei ole genre, johon törmää kovin usein, joten siksi tartuin Zoë Beckin romaaniin kiinnostuneena. Tulevaisuus ei Beckin jännityskertomuksessa tietenkään ole ruusuinen, vaan maita koettelevat tulvivat rannat ja pandemiat, vaikka samaan aikaan teknologinen kehitys ja lääketiede ovatkin ottaneet harppausaskelia. Ihmisten terveyttä seurataan esimerkiksi sirun avulla, mikä osaltaan mahdollistaa avun saamisen varsin nopeasti. Toisaalta teknologine kehitys ja sen mahdollisuudet on viety niin äärimmilleen, että ne joutuvat törmäyskurssille inhimillisen todellisuuden kanssa. Tämän ristiriidan ympärille kiertyy myös Beckin romaanin kiinnostava juonikuvio.

”’Myöskään lapsia, joille kehittyy aikuisuuteen mennessä jokin rajoite tai psyykkinen sairaus, ei enää juurikaan ole.’”

Saksalaisen Beckin romaanin päähenkilöllä on suomalaiset sukujuuret ja romaanissa liikutaan myös välillä Suomessa. Liina Järvinen työskentelee Saksan Frankfurtissa valtiosta riippumattomassa uutistoimistossa, jonka tehtävänä on tarkistaa valtion hyppysissä olevien medioiden tuottamaa informaatiota.

Tapahtumat käynnistyvät, kun Liinan pomo joutuu epäilyttävään onnettomuuteen ja toinen työkaveri kuolee. Molemmat ovat työskennelleet saman tutkimuksen parissa, joten jäljet johtavat pian näiden tutkimusten äärelle. Mitä arkaluontoista tietoa tapaukseen liittyy? Ovatko kuolemantapaukset onnettomuuksia vai pyrkiikö jokin taho peittelemään salaisuuksiaan ja hiljentämään niiden paljastajat?

Beckin romaani seuraa myös Liinan henkilökohtaista elämää. Selviää, että hän on aikanaan menettänyt veljensä. Hänellä on myös menneisyydessään mies, Yassin, jonka kanssa tarina jatkuu myös tarinassa. Liinalla on myös omat salaisuutensa, joita hän yrittää peitellä.

Scifiä lähentelevä jännitysromaani sivuaa teknologisen kehityksen rinnalla erityisesti terveystutkimusta ja sen eettisiä ulottuvuuksia, eutanasiaa ja algoritmien valtaa. Kiinnostavia, ajankohtaisia teemoja jännittävällä otteella ja menevällä tempolla. Sellaista tarjoilee Beck palkitussa dekkarissaan.

Zoë Beck: Minun silmäni näkevät
Paradise City
Suom. Anne Kilpi
2022, Huippu
300s.
Kansi: Pexels / Brayden Law

Jätä kommentti