Jenni Kokander: Yksi miljoonasta

Näyttelijänä ja viihteen moniottelijana tunnettu Jenni Kokander on ehtinyt kirjoittaa myös kaksi romaania, joista Yksi miljoonasta on tuorein. Sen aloitus ja tarina on yllättävänkin raju. Lentoemäntä Orvokki löydetään kuolleena talonsa pyöräkellarista. Samaan aikaan talossa asuva 8-vuotias poikMikael-a katoaa. Tapauksia alkaa selvittää kriminaalipsykologi Kaisa Halla.

Hallan toimittamien kuulustelujen kautta Kokander purkaa auki murhamysteeriä ja kadonneen pojan tapausta. Mikaelin tausta on mielenkiintoinen. Hänen isänsä on jättänyt perheensä ja Mikael jäänyt hoitamaan masentunutta äitiään. Orvokilla on taustallaan lentäjärakastaja, sotatraumojen koettelema isoisä ja rauhanturvaajaksi päätynyt veli Kuisma. Monenlaiset henkilöhahmot ja keskinäiset suhteet kietoutuvat yhteen sekavaksi vyyhdiksi.

Kokander tuntuu romaanillaan kurkottelevan moneen suuntaan. Jälkisanoissa puhutaan lentokenttävirkailijan kuolemasta, joka olisi tarinan innoittaja. Kertomuksessa on paljon henkilöhahmoja, joilla olisi kullakin lähes kokonaisen romaaninpituinen tarinansa kerrottavanaan. Murhamysteeri, sotatraumat, uskonnollinen lahkolaisuus, masennus… ainakin kaikki nämä teemat ovat mukana tarinassa, mutta mihinkään ei oikein syvennytä. Myös henkilöhahmot jäävät ulkokohtaisiksi, vaikka heidän taustojaan avataan. Kokanderin romaani tuntuu murhamysteeriltä, mutta selvästi yrittää olla myös paljon muuta – psykologinen draama, ylisukupolvisten traumojen kuvaus esimerkiksi. Liiallinen pyrkimys olla kaikenlaista pirstaloi tarinan ja jättää sille valjun loppumaun.

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta
2022, Tammi
251s.
Kansi: Sanna Mander

Jätä kommentti