Johanna Venho: Syyskirja

Romaani Tove Janssonista ei liene helpoimpia kaunokirjallisia tehtäviä, mutta sellaiseen on Johanna Venho kuitenkin rohkeasti tarttunut. Tarinan kehyskertomuksena toimii nuoren luontoaktivisti Marian tarina. Hän päätyy tapaamaan Tove Janssonia pienelle saarelle, jossa tämä asuu puolisonsa Tuulikki Pietilän kanssa. Maria ryhtyy kirjoittamaan ihailemastaan taiteilijasta ja heidän tapaamisista päiväkirjaansa.

Janssonia kuvataan päähenkilö Marian kertoman kautta, mutta toisen henkilön silmälasien läpi. Keskusteluista välittyy kuitenkin monenlaisia teemoja aina tämän äitisuhteesta parisuhteeseen ja elämän taitekohtiin. Tove ja Tuulikki ovat ikänsä myötä jättämässä rakasta kotisaarta ja pohtimassa muuttoa pois saaresta. Kirjassa käydäänkin läpi eräänlaista muisteloa taaksepäin. Marian tarinassa liikutaan 1990-luvun alkupuolella, kun Tove on lähes 80-vuotias.

Romaanissa Marian ääni jää kuuluvimmaksi ja mieleenpainuvimmaksi hänen ihailunsa Tovea kohtaan. Hän peilaa myös omia elämänkokemuksiaan Toven tarinaa vasten. Tove Jansson jää puolestaan hieman etäämmäksi, vaikka romaani kuvaakin kohtuullisen kattavasti hänen elämänvaiheitaan erityisesti taiteilijanäkökulmasta.

Venhon kerronta on unenomaista ja sinänsä soljuvaa, mutta Tove Janssoninkaltaisen ikonin käsittely romaanissa olisi kestänyt väkevämpääkin ilmaisua.

Johanna Venho: Syyskirja
2021, WSOY
280s.
Kansi: Martti Ruokonen / Rauha Mäkilä

Jätä kommentti