Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista

Terävä viihdekuningatar Liane Moriarty tarjoilee jälleen nautinollista ihmissuhdedraamaa romaanillaan, joka sijoittuu tällä kertaa hyvinvointiin keskittyvään hotelliin Tranquillum Houseen. Sinne kokoontuu – teoksen alkuperäisen nimen mukaisesti – yhdeksän toisilleen tuntematonta henkilöä salaisuuksineen ja traumoineen, ja siitä syntyy tietenkin kaikenlaista soppaa.

Ei olisi pitänyt olla yllätys, että Jon seuraaja osoittautui lapseksi, sillä lapset olivat valtaamassa maailman. Katsoipa mihin hyvänsä, lapsia oli joka paikassa: he istuivat tärkeinä uutistoimituksissa, valvoivat liikennettä, johtivat kirjailijafestivaaleja, mittasivat Francesin verenpaineen, hoitivat hänen veroasiansa ja auttoivat sovittamaan rintaliivejä.”

Frances Welty asettuu hotelliin tavoitteenaan puhdistautua epäonnistuneesta suhteesta ja ammatillisesta pettymyksestä kirjailijana. Marconin perheellä on omat traumansa kannettavanaan. Mukana on myös Instagram-tähteydestä haaveileva Jessica Chandler, kotiäitejä ja asianajajia, sekä vieraita kestitsevä, ovela hotellinpitäjä Maria Dmitritsenko eli Maša.

Retriitin aluksi vierailta kerätään puhelimet pois ja sitten asetutaankin erilaisiin hyvinvointia edistäviin ruokailu- ja liikuntaohjelmiin, kuten meditointiin ja joogaan, paastoamiseen ja nautinnoista kieltäymyksiin. Mutta Mašalla on kunnianhimoisia tavoitteita: hän haluaa, että jokainen vieras poistuu hyvinvointiretriitistä muuttuneena ihmisenä. Tämän tavoitteen eteen Maša on valmis turvautumaan yllättäviinkin keinoihin.

Moriartyn romaani on jälleen viihdyttävä. Henkilöhahmot ovat karikatyyrimäisen liioiteltuja, mutta – viihdyttäviä. Tarina on kesy, mutta sisältää yllättäviä ja jännittäviäkin juonenkäänteitä.

Romaanin nimen suomennos on klisee. Jostain syystä tällaisia käännöskukkasia näkee varsinkin viihteellisempien romaanien nimissä usein. Tavallaan se toki sopii kevyeen tyyliin, jota Moriartykin edustaa.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #36 (olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan).

Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista
Nine perfect strangers
Suom. Helene Bützow
2019 (2018), WSOY
452s.
Kansi: Christa Moffitt, Christabella Designs / Getty Images

Jätä kommentti