Tuuli Salminen: Rannalla poika

Psykiatri Olga Aarni on muuttanut syrjäiseen merenrantakaupunkiin poikansa Johanneksen ja tyttärensä Merin kanssa. Pian aikuistuva tytär lähtee au pairiksi Italiaan. Tarina käynnistyy, kun hänen pihaltaan löytyy puhumaton ja pahoinpidelty maahanmuuttajapoika, Wael. Johannes on nähnyt ikkunasta, kun Waelia on pahoinpidelty rannalla.

Häntä on vahdittu ja kuulusteltu siitä asti, kun hän tuli tähän maahan. Hän ei uskalla nauraa eikä etenkään itkeä ja valittaa, koska on näytettävä kiitolliselta siitä saa olla tässä maassa. Hän ei uskalla koskettaa, sillä täällä kosketetaan vain nyrkein tai raskain potkuin.”

Olga on itse idealisti ja haluaisi auttaa työnsä kautta kaikkia apua tarvitsevia. Ajankohtaiset ilmiöt pakolaisuudesta ja mielenterveysongelmista kuitenkin iskeytyvät Olgan kasvoille työn ja henkilökohtaisen elämän kautta. Hän konsultoi vastaanottokeskusta ja tapaa monenlaisissa tilanteissa olevia hädänalaisia ihmisiä. Samaan aikaan pikkukaupunkia vaivaa työttömyysaalto paikallisen tehtaan suljettua ovensa. Olga alkaa saada uhkailevia viestejä kännykkäänsä. Kaiken keskellä Olga sairastuu masennukseen itsekin.

Olga ei ole enää aikuinen. Näin alkaa sota. Aikuiset muuttuvat lapsiksi ja lasten täytyy yrittää olla aikuisia.”

Romaanissa on synkähkö ja uhkaava tunnelma läpi tarinan. Siinä on yhteiskunnallisia elementtejä, mutta kokonaisuuteen on tungettu vähän liikaakin suuria teemoja. Kieli on vähäeleistä ja kauttaaltaan sujuvaa.

Tuuli Salminen: Rannalla poika
2019, Like
294s.
Kansi: Tommi Tukiainen

Jätä kommentti