Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen

Hämeen-Anttilan dekkarihahmo, erinäisten rikosten selvittelijäksi tämän tästä päätyvä virkamies Karl Axel Björk päätyy tällä kertaa setvimään saaressa järjestetyn juhannusjuhlan seurauksia. Varakkaiden perheiden nuorisoa on lähtenyt juhlimaan juhannusta saareen Helsingin edustalle. Seuraavana aamuna veneestä löytyy ammuttu mies, Werner Riihivaara, ja hieman kauempaa hukkunut nuori nainen, Märta Lovisa Borg eli Lusse.

Mitä on tapahtunut ja liittyvätkö kuolemantapaukset toisiinsa? Tätä päätyy Björk poliisiystävineen selvittämään. Välillä seurataan Björkin henkilökohtaisen elämän käänteitä. Hän on ottanut vastaan työpaikan Gustav-setänsä yhtiössä. Naissuhteet aiheuttavat päänvaivaa. Björk tuntuu jokaisessa kirjassa vaiheilevan turvallisen liiton ja intohimojensa ristipaineessa.

Hän oli päätynyt umpikujaan, ja oli ollut yksinomaan viisasta hyväksyä Gustav-sedän tarjoama tuki, ensin isänperinnön puolikas ja sitten hyvä työpaikka sedän yhtiössä. Hän olisi saanut ne ilman kihlaustakin, mutta liitto Lisbetin kanssa sitoisi hänet entistä vahvemmin setään ja yritykseen.”

Björk-romaanien mysteerit kiertyvät usein poliittisiin käänteisiin ja virkamiespiireihin, joten tavallisempien (joskin helsinkiläiseliittiin kuuluvien perheiden) ihmisten ympärille kiertyvä rikosjuoni on milteinpä virkistävää, jos näin voi rikosromaanista sanoa. Loppujen lopuksi varsin perinteiseksi ihmissuhdedraamaksi huipentuva murhamysteeri pitää otteessaan hyvin.

Virpi Hämeen-Anttila: Juhannusyön painajainen
2021, Otava
345s.
Kansi: Vastavalo

Jätä kommentti