Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria

Unkarilaissyntyisen suomalaisdekkaristi Particia G. Bertényin romaani hyppää kansainvälisen taidemaailman kiemuroihin. Jackie Saratoga on päähenkilö, joka on aiemmin tutkinut työkseen taidevarkauksia FBI:n leivissä, mutta sittemmin hypännyt Roberta Spencer -nimisen asianajajan lakitoimistoon yksityisetsiväksi.

Jackie Saratoga on erikoinen jämnnityskertomuksen hahmo. Hänellä monia kytköksiä taidemaailmaan ja esimerkiksi sukujuuret varakkaassa taidesuvussa. Erityisen kiinnostavia ovat myös hänen yliluonnolliset kykynsä: hän on värisokea, mutta kuulee värit ääninä. Hän myös kykenee haistamaan ihmisten tunteet.

Romaani kietoutuu vahvasti Jackien persoonan ja ihmissuhteiden ympärille, mutta perinteisemmän jännityskertomuksenkin piirteitä siinä toki juonellisesti on. Eräänä päivänä astuu taidegalleriaan, jossa on nuorena kuolleen taiteilijalupauksen Rodolfon maalaus, joka alkaa kirkua hänelle, suorastaan huutamaan apua. Samaan aikaan Jackien luokse tulee hänen setänsä, joka pyytää häntä auttamaan puhdistamaan maineensa, sillä häntä on aiemmin epäilty onnettomuudessa kuolleen Rodolfon murhasta. Samaan aikaan kaupungissa on käynnissä monia taidevarkauksia, jotka linkittyvät tapahtumiin omalta osaltaan.

Murhamysteerin ja taidemaailman kiemuroiden ohella romaani keskittyy paljon Jackien persoonaan ja ihmissuhteisiin. Jackiella ja hänen työnantajallaan ja ystävällään Robertalla on omalaatuinen, läheinen suhde, joka lämpenee entisestään tarinan edetessä.

Bertényi esittelee teoksessaan liudan henkilöhahmoja ja juonilankoja, jotka jollain tapaa lopulta kytkeytyvät yhteen. Tunnelma on goottimaisen pimeä ja Jackien yliluonnolliset kyvyt vain vahvistavat tätä. Omalaatuinen, vahvatunnelmainen tapaus suomalaisella dekkarikentällä, vaikka tarinaan olikin mielestäni tungettu hieman liian monta elementtiä.

Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria
2019, Tammi
331s.
Kansi: Perttu Lämsä / Shutterstock

Jätä kommentti