Markus Leikola: Uuden maailman katu

Markus Leikolan toinen historiallinen järkäle, Uuden maailman katu, luottaa samantyyppisiin aineksiin kuin hänen myöhempi Teidän edestänne annettu -romaaninsa. Se tarjoilee omaleimaista, iloittelevaa vaihtoehtohistoriaa, pääosin 1900-luvun vaiheista.

Jälleen romaanissa seikkailee liuta todellisia historiallisia henkilöitä, kuten Yhdysvaltain presidentit John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt ja Ronald Reagan; Lenin ja Stalin; sekä liuta kulttuurielämän klassikkohahmoja Frank Sinatrasta Ernest Hemingwayhyn.

Romaanin juoni on ympäriinsä poukkoileva ja monikerroksinen, mutta jonkinlaista aikajanaa siinä rakennetaan. Alussa on Titanicin uppoaminen vuonna 1912. Se käynnistää tapahtumasarjan, jonka sisään mahtuu esimerkiksi radion ja joukkoviestinten sekä populaarikulttuurin kehitysvaiheita ja poliittisia myllerryksiä. Leikola kuvaa esimerkiksi propagandakoneistojen uutteraa aherrusta ja vaikutusta poliittisiin käänteisiin ja sotiin. Mukaan mahtuu myös maailmansotia ja espanjantautia.

Leikolan tarina on jälleen runsaudensarvi, joka marssittaa sivuilleen valtavan määrän historiallisia hahmoja. Toisilla on isompi rooli tarinan etenemisessä, toiset ovat vain käväisemässä. Leikola jälleen namedroppailee historiallisia henkilöitä ja anekdootteja toisensa perään. Loppujen lopuksi kokonaisuus jää kuitenkin jäsentymättömäksi hahmotelmaksi, jossa eri tapahtumien ja henkilöiden rooli jää epäselväksi.

Helmikuu, Pariisi. Sodanjälkeisessä maailmassa kaikki kyti, irtosi, repesi ja räjähteli hallitsemattomassa järjestyksessä yhtä aikaa: Japani esitti rotujen tasa-arvoa keskeiseksi periaatteeksi Kansainliiton peruskirjaan. Iso-Britannia ja Etelä-Afrikka eivät voineet hyväksyä tätä – se olisi merkinnyt niiden yhteiskuntajärjestyksen loppua.”

Lopussa 1900-luvun alusta alkanut tarina päättyy New Yorkin terrori-iskuihin 2000-luvun alussa. Ehkä historian vaiheet osaltaan johdattelevat tänne, mutta langoista kertyy silti epätasainen kerä. Leikolan sujuva, mutta rikas kieli ja runsautta pursuileva kerronta kuitenkin tarjoavat omat, kiehtovat hetkensä.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #23 (kirja on iso).

Markus Leikola: Uuden maailman katu
2016, WSOY
939s.
Kansi: Martti Ruokonen / iStock

Jätä kommentti