Alex Schulman: Eloonjääneet

Ruotsalaisen Alex Schulmanin autofiktiiviset teokset ovat herättäneet ihastusta läpi Pohjoismaiden.

Eloonjääneet alkaa kuolemasta. Kolme veljestä Nils, Benjamin ja Pierre ovat vastikään haudanneet äitinsä ja matkustavat perheen kesämökille ripottelemaan äidin tuhkat rantaveteen. Schulman tarkentaa katseensa veljeksiin ja heidän välisiin suhteisiin. Veljekset ovat varsinkin nuorempina olleet tiivis kolmikko, mutta sittemmin heidän välilleen on syttynyt riitoja. Schulman lähtee kerimään auki poikien kasvukertomusta lapsuuden kesien kautta.

Lapsuuteen on kuulunut tiivistä yhdessäoloa perheen kesken, mutta myös vanhempien alkoholinkäyttöä ja riitelyä. Lapsille vanhempien välit aiheuttavat monenlaisia pelkoja ja epävarmuuksia, joihin he reagoivat erilailla. Käy ilmi, että lapsuudessa on myös tapahtuma, jonka eri veljekset muistavat eri lailla. Romaani kuvaa lasten erilaisia näkökulmia, mutta erityisesti herkkävaistoisen Benjaminin näkökulma nousee päällimmäiseksi.

Hän pani merkille kaikki muutokset, pysytteli aina pienen matkan päässä, niin että vanhemmat saivat olla rauhassa, mutta silti niin lähellä, että saattoi seurata keskustelua ja oli selvillä tunnelmasta ja mielialoista. Hän kuuli heidän ystävällisen muminansa, ruokailuvälineiden kolinan lautasta vasten. Sähähdyksen kun kompikumpi sytytti savukkeen, äänten virran joka kertoi, että kaikki oli hyvin heidän välillään.”

Benjamin oppii ennakoimaan, varautumaan ja pelkäämään perheensisäisiä jännitteitä.

Schulmanilla on taitoa kertoa uskottavasti asioista erityisesti lasten näkökulmasta ja kuvata syvää, piilossakin olevaa henkistä väkivaltaa pienissä yksiköissä, kuten perhesuhteissa. Tämä tarkkanäköinen kerronta kantaa Eloonjääneet-romaaniakin. Veljesten erilaiset persoonallisuudet tulevat hienovaraisesti esiin. Vaikka Schulman kuvaa karullakin tavalla lapsuuden jännitteitä, romaanista puuttuu syyttelevä sävy. Schulmanin kieli on miellyttävää ja sanat tarkasti aseteltu. Hän tavoittaa virkkeellään tarkkanäköisesti tunnistettavia tunteita ja ajatusketjuja.

Alex Schulman: Eloonjääneet
Överlevarna
Suom. Jaana Nikula
2021 (2020), Otava
288s.
Kansi: Sara R. Acedo

Jätä kommentti