Pascal Engman: Patriootit

Patriootit on ruotsalaisen Pascal Engmanin dekkarisarjan aloitusosa. Se iskee edelleen ajankohtaiseen teemaan, äärinationalismin nousuun Euroopassa ja Pohjoismaissakin. Sen keskiössä on äärinationalistiseen liikkeeseen liittynyt ja terroristisia tekoja hautova ruotsalaisen miljonäärisuvun vesa, Carl Cederhielm. Hän hautoo rikoksia halveksimaansa mediaa eli toimittajia kohtaan ja suunnittelee myös pommi-iskuja, jotka voisi lavastaa muslimien tekosiksi.

Toisaalla seurataan nuoren toimittaja Marianne Wintherin tarinaa, joka joutuu osittain Cederhielmin suunnitelmien sivustaseuraajaksi.

Lisäksi seurataan maahanmuuttajataustaisen, mutta vahvasti Ruotsiin kotoutuneet taksikuski Ibrahim Chamsain tarinaa. Hän joutuu keskelle painajaismaisia tapahtumia vastoin omaa syytään.

Neljäntenä keskushenkilönä on chileläisen huumepomon henkivartijaksi päätynyt ruotsalainen August Novak, joka kuitenkin päätyy palaamaan Tukholmaan selvittämään menneisyyttään.

Patriootit alkaa puistattavalla murhalla ja väkivaltaa se tihkuu läpi tarinan. Kerronta on hengästyttävää, toiminnantäyteistä ja väkivaltaista läpi linjan. Sen kiinnostavuus kytkeytyy ajankohtaiseen nationalismin ja väkivaltaisen patriotismin nousuun, mutta muutoin tarina on kohtalaisen vastenmielinen.

Pascal Engman: Patriootit
Patrioterna
Suom. Pekka Marjamäki
2019 (2017), WSOY
493s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti