S. K. Tremayne: Äänet

Älykodit ovat teema, joka on alkanut näkyä myös jännityskirjallisuudessa. Tällä kertaa tästä tekoälyn taidonnäytteestä trilleriinsä ammentaa S. K. Tremayne. Jo on hiljattain eronnut parisuhteestaan ja muuttaa ystävänsä omistamaan älykotiin. Se on huipputeknologialla varustettu luksuskoti, jota hallinnoi virtuaalinen kotiapulainen nimeltä Electra. Electran kanssa juttelu käy myös ajanvietteestä varsinkin iltojen yksinäisinä tunteina.

Eräänä päivänä Electra sanoo kuitenkin yllättäen jotain, joka järkyttää Jon mielenrauhaa: ”Minä tiedän mitä sinä teit.” Mitä Jo on tehnyt menneisyydessään? Ja miten teknologiaan perustuva kone voi sen tietää? Nämä mysteerit ovat Tremaynen jännitysnäytelmän keskiössä.

Lukijalle Jon menneisyyttä avataan pikkuhiljaa. Paljastuu, että menneisyyden tapahtumista tietävät myös pari ihan oikeaa ihmistä, Jon lisäksi, mutta Jo ei usko että he kykenisivät paljastamaan salaisuutta.

Tremayne rakentaa jännitystä kutkuttavasti ja lukija on helppo imaista mukaan tarinaan. Älyteknologia ei ole varsinaisesti uusi teema, mutta tuo oman kiinnostavan kulmansa psykologisesti taitavasti rakennettuun tarinaan. Jännityksen ystävä viihtynee tämän tarinan parissa.

S. K. Tremayne: Äänet
The Assistant
Suom. Ilkka Rekiaro
2020 (2019), Otava
398s.
Kansi: Claire Ward

Jätä kommentti