Delia Owens: Suon villi laulu

Muutaman vuoden takainen hittiromaani on karu kasvutarina ja murhamysteeri, joka sijoittuu Yhdysvaltain Pohjois-Carolinaan ja sen suoalueelle ja marskimaalle. Kya Clark on köyhä, kouluttamaton ja alkoholistin nuori tytär, joka on kasvanut luonnon parissa ja oppinut selviytymään karuissa luonnonoloissa, ”villissä luonnossa” itsestään huolta pitäen.

Romaani alkaa 1950-luvulta amerikkalaisesta pikkukylästä, jolloin Kyan äiti ja myöhemmin myös sisarukset lähtevät kävelemään ja jättävät Kyan yksin juopon isänsä kanssa. Kya päätyy enemmän luonnon kuin isänsä kasvattamaksi. Välillä tarina hyppää 1960-luvun loppuun, jolloin tapahtuu tragedia. Kylän ”oma poika”, suosittu nuorukainen löytyy suolta kuolleena. Epäilykset kohdistuvat Kyaan ja lopulta asiaa selvitellään oikeussalia myöten.

Suon villi laulu on herätti ihastusta ilmestyessään valtavasti ja siitä on tehty sittemmin myös elokuva. Tarina on melodramaattinen, surullinen, koskettava ja verevä, joskin varsin ”amerikkalaistyylisesti” kaikkea liioitteleva. Kerronnaltaan se on myös vahva lukuromaani, joka on pohjimmiltaan ”tyttöjen puolella” ja teemoiltaan myös yllättävä.

Delia Owens: Suon villi laulu
Where the crawdads sing
Suom. Maria Lyytinen
2020, WSOY
416s.
Kansi: Na Kim

Jätä kommentti