Marina Lewycka: Meidät kaikki on tehty liimasta

Ukrainalais-englantilaisen Marina Lewyckan tämänkertaisessa romaanissa tutustutaan Georgieen, keski-ikäiseen englantilaisnaiseen Georgieen. Georgie on vastikään jäänyt asumaan kahdestaan 16-vuotiaan poikansa Benin kanssa hänen miehensä jätettyä hänet. Tytär on jo muuttanut pois kotoa. Benistä ei juuri ole seuraa, sillä hän on liimautunut tietokoneen ääreen. Sitten Georgie tutustuu Naomiin, kissojensa kanssa elävään israelilaiseen ikääntyneeseen naiseen. Naiset ystävystyvät erilaisuudestaan huolimatta.

Naomin kautta Georgie päätyy kuitenkin sekaantumaan tapahtumaketjuun, johon liittyy erikoisia kiinteistökauppoja ja salaisuuksia Naomin menneisyydestä. Samalla hän joutuu vastatusten poikansa Benin edesottamusten äärellä.

Romaani on hauskasti kirjoitettu ja sisältää hulvattomia sattumuksia ja henkilöhahmoja. Georgie kirjoittaa Rikki reväisty sydän -nimistä romaania ja piehtaroi muutenkin erossaan, mutta tästäkin saa revittyä paljon huumoria. Lewycka leikittelee myös kielellä – esimerkiksi henkilöhahmo Cindy Baddiel kääntyy muotoon ”bad eel”.

Yrittäessäni ymmärtää maailman menoa huomaan monesti ajattelevni asioita liimojen avulla. Nehän toimivat vuorovaikutuksessa materiaalipintojen ja ympäristön kanssa, kukin tavallaan. Yhdet tarvitsevat valoa, toiset lämpöä, kolmannet hiukkastason tapahtumia, ja jotkut kovettuvat yksinkertaisesti tietyn ajan kuluessa. Lujan ja natsaavan sidoksen juju on siinä, että yhdistettäville kappaleille löytyy otollisin kiinnitysaine.”

Humoristisesta otteestaan huolimatta Lewycka sekoittaa romaaniin myös siirtolaisuustematiikkaa ja toisaalta myös Israelin ja palestiinalaisten konfliktia sekä rasismin teemoja – vakaviakin aiheita siis.

Myöhemmin, Benin häippäistyä yläkertaan, istahdin keittiöön viinilasin ääreen pohtimaan, missä oli mennyt vikaan. Me olimme kasvattaneet Benin kunnioittamaan erilaisuutta – eli monimuotoisuutta – opettaneet ettei saisi suhtautua vähättelevästi mihinkään, mihin joku ihminen uskoo. Kun Benin ala-asteella Leedsissä vietettiin joulun lisäksi Id al-Fitriä ja Diwalia, Ripa ja minä, keskiluokkaiset kelpo vanhemmat, taputimme innokkaasti lasten esityksille. Meille kaikki katsomukset ja käsitykset ja ajattelijat olivat samanarvoisia. Kristinusko, islam, hindulaisuus, juutalaisuus, astrologia, astronomia, suhteellisuusteoria, kehitysoppi, luomisusko, sosialismi, monetarismi, ilmaston lämpeneminen, otsonikato, kristallihoito, Darwin, Hawking, Dawkins, Nostradamus, meedio Meg, kaikki ne kilpailivat samalla ajatusten markkinatorilla. Mistä kukaan voisi tietää, minkä verran niissä oli totuutta, minkä verran huuhaata?”

Pääosin romaanin kerronta ja asioiden käsittelytapa on kuitenkin lempeän humoristinen ja ihmettelevä. Lewyckan romaani on viehättävä ja hauska. Huomio on pienen ihmisen edesottamuksissa ja ihmisten välisissä suhteissa. Sanoma alleviivaa erilaisuuden sietämistä ja painottaa sitä liimaa, joka ihmisiä yhdistää, silloinkin kun monet asiat erottavat.

Marina Lewycka: Meidät kaikki on tehty liimasta
We are all made of glue
Suom. Arja Kantele
2011 (2009), Sammakko
417s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti