Trent Dalton: Poika nielaisee maailmankaikkeuden

Australialainen Eli Bell on vasta 12-vuotias poika, mutta hänellä on paljon harteillaan. Elin isä on teillä tietymättömillä, äiti matkalla vankilaan ja isäpuoli Lyle huumediileri. Hän elää puhumattoman mutta älykkään veljensä Augustin kanssa. Pojista huolta pitää yllättävä henkilö, vankikarkuri Slim, jolla on rankka tarina, mutta joka on Elin ja Augustin elämässä ainut luotettava ja huolehtiva aikuinen. Sitten Elin elämään tulee myös toimittaja Caitlyn, joka lumoaa rikostoimittajan urasta haaveilevan Elin.

Slim sanoo, että minulla on aikuisen mieli lapsen ruumiissa. Olen vasta kaksitoistavuotias, mutta Slimin mielestä kestän kyllä kuulla koviakin juttuja. Slimin mielestä minun pitää saada kuulla vankilajuttuja miesten raiskauksista ja lakanaköysikiipeilyssä taittuneista niskoista, terävistä, sisuskaluja repivistä metalliesineistä, joita vangit nielivät päästäkseen viikon lomalle aurinkoiseen Royal Brisbane -sairaalaan. Minusta Slim menee yksityiskohdissa välillä vähän liian pitkälle, kertoo raiskatuista, verta valuvista perseenrei’istä ja muusta. ’Valoa ja varjoa’, Slim sanoo. ’Valoa ja varjoa ei kukaan pääse pakoon.’”

Daltonin romaani on häikäisevä, rankka, karu ja surullinen tarina epäoikeudenmukaisesta todellisuudesta lapsen näkökulmasta. Se on kielellisesti ja kerronnallisesti runsas, eräänlainen kasvutarinan ja rikosromaanin sekoitus ja vetävä lukuromaani.

Rakastan Slimiä valtavasti, koska hän rakastaa Augustia ja minua valtavasti. Nuoruudessaan Slim oli kova ja kylmä. Iän myötä hän on pehmentynyt. Slim välittää Augustista ja minusta, hän miettii, miten me voimme ja miten kasvamme. Rakastan häntä valtavasti, koska kun äiti ja Lyle ovat ulkona myöhään, hän väittää heidän olevan elokuvissa eikä diilaamassa vietnamilaisilta ravintoloitsijoilta ostettua heroiinia niin kuin he oikeasti ovat.”

Näkökulmaltaan, joka kuvaa väkivaltaista ja karua maailmaa lapsen silmin, se tuo mieleen myös Gabriel Tallentin Minun ikioma kultani -romaanin, vaikka miljöö ja tapahtumatkin ovat varsin erilaisia keskenään. Molemmissa on kuitenkin sydäntäsärkevää kuvausta lapsuudesta, joka Daltonin romaanissa tulee esille paitsi Elin hahmon myös hänen veljensä Augustin näkökulman kautta. Kovista kokemuksista huolimatta Elin ja Augustin välillä on vahva side, jota Slim lujittaa entisestään. Daltonin romaani myös pursuilee mielikuvitusta ja se tarjoileekin kaunokirjallisesti rikkaan tarinan. Samalla se vie lukijan australialaisen yhteiskunnan syrjemmille laitamille, minne ei kovin usein suomennetussa kaunokirjallisuudessa pääsekään kurkistamaan.

Trent Dalton: Poika nielaisee maailmankaikkeuden
Boy Swallows Universe
Suom. Kira Poutanen
2018, HarperCollins
465s.
Kansi: Darren Holt/Michael Leach

Jätä kommentti