Richard Powers: Muistin kaiku

Richard Powers on kunnostautunut erityisesti ilmastonmuutosta tai ympäristökatastrofeja kommentoivien lukuromaanien kirjoittajana. Muistin kaiku kuitenkin keskittyy kuitenkin enemmän ihmisen sisimpään.

Eletään Yhdysvaltain Nebraskassa, jossa kolmeakymppiä lähentelevä Mark Schluter -niminen mies ajaa yllättäen autonsa ympäri ja loukkaantuu. Sairaalassa maatessaan häntä tulee katsomaan sisko Karin, jota Mark ei kuitenkaan koomasta herättyään tunnista. Karin pyytää apua neurologi Gerald Weberiltä selvittääkseen veljensä tilannetta. Markilla todetaan harvinainen syndrooma, joka aiheuttaa tälle muistinmenetystä.

Kun maailma rauhoittuu taas verilöylyn jälkeen, kurjenpoikanen etsii emoaaan. Se kuulee vajaan kilometrin päässä järkyttyneenä kaartelevan emon kutsun.”

Markin tilan lisäksi hämmennystä aiheuttaa onnettomuus. On epäselvää, miten onnettomuus on päässyt käymään ja mikä sen on aiheuttanut. Mysteeri syvenee, kun Markin sairaalapöydältä löytyy vieraalla käsialalla kirjoitettu omituinen lappu, joka viittaa johonkuhun, joka on mahdollisesti todistanut onnettomuutta, tai peräti aiheuttanut sen.

Tällaisen kovin inhimillisen ja dramaattisen tarinan ympärille Powers kirjoittaa syviä, mystisiä ja yliluonnollisiakin tasoja. Hän porautuu päähenkilöidensä sisimpään ja jättää lukijalle paljon tulkinnanvaraa.

Richard Powers: Muistin kaiku
The echo maker
Suom. Sari Karhulahti
2009 (2006), Gummerus
647s.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Jätä kommentti