Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

Leena Lind on meteorologi, joka elää työlleen ja Leia-tyttärelleen. Kun hänen työnantajansa Tempestarii Investment päätyy yt-neuvotteluihin ja myymään yrityksen, myös Leena joutuu jättämään rakkaan työnsä. Avioeron myötä Leena päätyy tyttärineen muuttamaan entisen miehensä asuinpaikkakunnalle Tampereelle. Pian hän löytää uusia töitä, tosin sellaisia, joissa hän ei pääse hyödyntämään asiantuntemustaan.

Tylsistyminen ei kuitenkaan ole ainut Leenan ongelmista. Pian hänellä herää epäilys uuden emoyrityksen toimista. Vintius Phoenix -yrityksellä vaikuttaa olevan mystinen hanke, joka pyrkii ehkä vaikuttamaan säätiloihin niiden seurannan sijaan. Leenan uteliaisuus ja tutkimukset johdattavat hänet ja hänen tyttärensä vaaralliseen seikkailuun. Mukana seikkalussa kulkee myös mystinen esine, ukkoshuilu, joka symboloi myös valtaa hallita säätiloja.

Leenan pohdintoja yrityksen toimista päästään lukemaan hänen Säätyttö-nimisestä blogistaan. Perhe-elämänsä lisäksi Leenalla on myös monenlaisia muita ihmissuhteita, joita tarina seuraa. Isossa kuvassa ollaan kuitenkin suurten kysymysten äärellä: ihmisen pienuus luonnonvoimien äärellä, ihmisen tahto ja usein tuhoontuomittu pyrkimys hallita luontoa, politiikka (jopa Venäjän hyökkäyssota) – tällaisten teemojen ympärille kiertyy Sinisalon sicifihenkinen tarina.

Leena on todentuntuinen henkilö, vaikka tapahtumat nousevatkin varsin kiemuraisiin korkeuksiin. Sinisalo vaihtelee kerrontatyylejä ja tekstityyppejä, mikä pitää tarinan liikkeessä ja mielenkiintoa osaltaan yllä.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #21 (kirja on sicifä eli tieteiskirjallisuutta).

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu
2021, Otava
440s.
Kansi: Hannu Mänttäri

Jätä kommentti