Katri Lipson: Detroit

Suomalainen Katri Lipson on kirjoittanut Yhdysvaltain NHL-piireihin sijoittuman urheiluromaanin. Romaanin päähenkilöinä ovat kaksi nuorukaista, tuore NHL-tulokas Timothy ja jo jääkentillä mainetta niittänyt tähtipelaaja Nathan Delorme. Detroitissa pelattavassa pelissä Timothy taklataan rajusti ja hän joutuu siitä seuraavan neliraajahalvauksen vuoksi hoitoon kuntoutussairaalaan. Timohtyn hyvä ystävä Nathan ei kuitenkaan tule katsomaan ystäväänsä sairaalaan, mikä ihmetyttää Timothya.

Lipsonin romaanin kantava teema on ystävyys, joka tässä tarinassa kietoutuu pitkälti urheilumaailman ympärille. Urheilumaailma on täynnä kilpailua, mutta myös tiivistä yhdessäoloa omien joukkuetovereiden kanssa.

Ystävyyden ja urheilumaailman lisäksi juoni kiertyy syyllisyyden ja häpeän ikiaikaisiin teemoihin. Juonessa on ennalta-arvattavuutta, eikä se sinänsä tarjoa suuria yllätyksiä. Lipson sukeltaa kuitenkin sujuvasti amerikkalaiseen jääkiekkomaailmaan ja tavoittaa uskottavasti urheilumaailman paineet. Kerronnallisesti toimiva ratkaisu on keskittää huomio Timothyn ja Nathanin väliseen suhteeseen, sivuhenkilöiden jäädessä taka-alalle.

Katri Lipson: Detroit
2016, Tammi
375s.

Jätä kommentti