Doris Lessing: Lumous haihtuu

Lumous haihtuu on osa Doris Lessingin Väkivallan lapset -kirjasarjaa. Se on viisiosaisen sarjan neljäs teos. Sarjan pääosassa on Martha Quest -niminen nainen, joka elää 24-vuotiaan naisen elämää edelleen Afrikassa, Rhodesiassa. Eletään toisen maailmansodan päättymisen vaihetta. Hän on edellisessä kirjasarjan osassa mennyt naimisiin saksalaisen kommunistin Anton Hessen kanssa, mutta avioliitto horjuu. Martha rakastuukin toiseen mieheen. Thomas-nimistä miestä kohtaan hän kokee rakkautta ja intohimoa, joita hänen aiemmista liitoistaan on puuttunut.

Pari vuosikymmentä, vuosikymmen, näinä nopeasti kiitävinä aikoina jopa vuosi osoittavat, kuinka yhtäkkiä mielipide voi muuttua. Omaksi vastakohdakseen, sääntönä näytttää olevan – tai ainakin usein niin paljon, että poikkeuksista voi olla rauhassa välittämättä.”

Sodan päättymisen myötä myös usko poliittiseen ihanteeseen alkaa kuitenkin himmentyä tai ainakin muuttaa muotoaan. Kommunistiset idealismit ja unelmat eivät ole toteutuneet haaveidenmukaisesti, eikä Neuvostoliitto ole osoittautunut odotuksien mukaiseksi paratiisiksi.

”’Oli maailman kannalta onnetonta, että ensimmäinen sosialistinen maa sattui olemaan Venäjä, koska tämän maan kehitymättömyys oli leimannut sosialismin raakalaismaisuudella, jolla ei ollut mitään tekemistä sosialismin kanssa. Kiina, ikivanha maa jolla oli syvällinen ja kestävä kulttuuri – he ovat meitä paljon sivistyneempiä!… Kuulkaa, kuulkaa! kuului joka puolelta – palauttaisi kommunismiin maltillisuuden, tyyneyden, järjen, humaanisuuden, huumorin, suvaitsevaisuuden ja niin edelleen.’”

”Lumous haihtuu”, kuten kirjan nimikin toteaa niin poliittisen ideologian kuin rakkauselämänkin osalta.

Ja sitä paitsi se, mikä hänessä oli todellista, mikä oli näiden tyylin, muodon ja – ilmeisesti jopa – persoonallisuuden muutosten alla, pysyi ja voimistui. Marthan punaisena lankana oli päätös selvitä hengissä – niin kuin kaikki muutkin yrittävät tässä maailmassa näinä aikoina, kuten hän mielessään sanoi.”

Lumous haihtuu on edellistä osaa vetävämpi. Marthan elämä on monella tapaa käännekohdissa. Kuten kaikki Väkivallan lapset -kirjasarjan osat, myös tämä toimii itsenäisenä osanaan eikä välttämättä vaadi muiden osien lukemista. Lukija saa kuitenkin enemmän irti Martha Questin elämästä ja vaiheista, jos lukee kirjoja järjestyksessä.

Doris Lessing: Lumous haihtuu
Landlocked
Suom. Heidi Järvenpää
1982 (1965), Otava
378s.
Kansi: Jan Cervin/JCD

Jätä kommentti